Danmark föreslår pant på batterier

NYHETER

Ska fungera precis som pantsystemet för flaskor och burkar

För många batterier hamnar i hushållssoporna.

Men där hör de inte hemma.

Nu tar de danska politikerna tag i saken och föreslår pant på batterierna.

Danmarks två största politiska partier har fått nog av sopslarvet. Batterier från fjärrkontroller, leksaker och annat hamnar i folks hushållssopor, istället för att sorteras rätt.

Nu vill venstre och socialdemokraterna införa ett pantsystem för batterier – precis som man har för pet-flaskor och läskburkar i mataffärerna.

Hjälp på vägen

Ett vanligt litet batteri ska enligt förslaget ha en pant på motsvarande cirka två svenska kronor. Pantsystemet kan vara igång innan den 1 januari 2008, enligt venstres Eyvind Vesselbo, som lägger fram förslaget för den danska miljöministern Connie Hedegaard denna vecka.

– Det ligger för många batterier hemma, eftersom folk inte blir av med dem. Om man får lite för dem så blir det nog annorlunda. Alla vill gärna göra något för miljön, men ibland behöver man lite hjälp på vägen, säger Eyvind Vesselbo till den danska tidningen BT.

Skriver ut kvitto

Hans vision är att man i framtiden ska stoppa batterierna i en automat som sedan skriver ut ett kvitto som man kan lösa ut – precis som när man pantar flaskor och burkar.

Batterierna ska sedan förvaras i butikerna tills dess att de blir hämtade för återanvändning eller miljövänlig destruktion.

För att systemet ska fungera måste batterierna förses med en kod som maskinen kan läsa av.

Socialdemokraterna är positivt inställda till förslaget.

– Vi hälsar alla förslag välkomna som kan säkra att fler batterier blir insamlade och behandade, säger partiets miljöordförande Torben Hansen.

Susanna Vidlund