– Vi ska skydda familjen

NYHETER

Sd-ledaren pekar ut Afa som ansvarigt

1 av 2 | Foto: Slår tillbaka mot hoten Ledaren för sverigedemokraterna Jimmie Åkesson säger att partiet tillsatte en säkerhetssamordnare som ska analysera hotbilden.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är skakad över attacken mot Martin Kinnunens sambo.

– Vi har utsatts för ganska mycket. Men det här är första gången någon drabbas av våld i hemmet, säger han.

Martin Kinnunen, ordförande i sverigedemokraternas ungdomsförbund, informerade i går kväll Jimmie Åkesson om överfallet på sin sambo.

”Fruktansvärt”

– Det här måste vara fruktansvärt för Martin. Att någon man älskar blir överfallen på det här sättet. Det är den värsta situationen jag kan tänka mig, säger sverigedemokraternas ledare.

Åkesson säger att ”säkerhetsåtgärder kommer att vidtas för att skydda Kinnunen och hans familj”.

– Vi har ju utsatts för hot och våld tidigare och har därför nyligen tillsatt en säkerhetssamordnare som ska analysera hot.

Åkesson pekar ut en ”tydlig motståndsgrupp” som ansvarig för hoten – den vänsterextremistiska organisationen Antifascistisk aktion, Afa.

Utsatt för hot

De senaste åren har sverigedemokrater utsatts för en rad hot:

l?I januari i år avgick partiets distriktsordförande i Östergötland, Adam Linnerheim, sedan han kommit hem och hittat en yxa i ytterdörren.

Det var kulmen på en lång rad hot.

?Partiets riksårsmöte i Karlskrona i maj i år hölls innanför polisavspärrningar.

Hoten mot sverigedemokraterna var så många att de länge hade problem att hitta lokaler till mötet.

?Den 15 oktober i fjol attackerade ett 40-tal vänsterextremister partiet i en lokal i Eslöv där det hölls ett utbildningsmöte.

Martin Kinnunen och hans sambo var inte de enda sverigedemokrater som hotades i går.

I Uppsala hade någon sprejat ett illvilligt budskap på Eva Nymans husfasad: ”Vi ser dig Eva / AFA”. Hon är en av sd:s fyra ledamöter i kyrkomötet.

– Jag antar att det är en allmän krafthandling från dem just nu. För mig personligen känner jag ingenting speciellt, jag har varit med så länge att jag hunnit bli härdad. Men det som Martin och hans sambo råkat ut för är förskräckligt, säger hon.

Simon Bynert, Oisín Cantwell