Transplanterad hud ruttnade

Av: Linda Nohrstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

”Ser mycket värre ut än innan operationen”

En kvinna från Jönköping har anmält en plastikkirurg till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Kvinnan menar att läkaren gav henne för goda odds inför en hudtransplantation.

Operationen ledde till att den transplanterade huden ruttnade.

Den 29-åriga kvinnan berättar i sin anmälan att Länssjukhuset Ryhov redan 1999 upptäckte en cysta på cirka fyra centimeter i hennes kropp. Men resultatet undanhölls henne.

Efter flera år av smärtor hittade vårdcentralen en cysta på tio centimeter på kvinnans högra höft. Cystan opererades bort i Göteborg, ett stort ingrepp som bland annat ledde till att kvinnan började halta.

För att fylla ut höften och minska haltandet remitterades kvinnan till plastikkirurgen i Linköping. Kvinnan var mycket nervös inför operationen men läkaren sa att det var 99 procents chans att den skulle lyckas.

Men all vävnad som transplanterades på kvinnan dog och började ruttna. Höften blev alldeles svart.

”Ser fruktansvärd ut”

Efteråt har kvinnan fått veta att oddsen inte alls var så bra som läkaren hade sagt.

– Största problemet nu som jag ser det är att jag har en höft som ser mycket värre ut än innan operationen. Nu har det gått ett år sedan operationen och jag har fortfarande inte vant mig vid min egen spegelbild, min högra sida ser fruktansvärd ut och jag mår ständigt dåligt över detta, skriver kvinnan.

Genom sin anmälan vill kvinnan försöka förhindra att någon annan råkar ut för samma sak.

– Ingen kan ge mig mitt friska liv tillbaka men jag kanske kan hjälpa någon annan från att uppleva vad jag upplevt de senaste åren.

Publicerad: