Nyheter

Ny moral inte bara i politiken

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

För de gamla moderaterna var moral inte politik.

Men de nya moderaterna har gjort det till en paradgren.

Därför briserar bomberna i Fredrik Reinfeldts knä.

Lena Mellin
Lena Mellin

Knappt hade statsministern dragit en suck av lättnad över att Schenströmaffären äntligen var över förr än en ny affär briserade.

Schenströms vikarie, den utrikesansvariga statssekreteraren Nicola Clase, anlitade tillsammans med sin man svart arbetskraft när de skulle bygga om vinden på villan 2003.

Öppenhet beordrad

Man kan föreställa sig den panik som bröt ut på statsrådsberedningen, statsministerns kansli, när uppgifterna blev kända. Inte nu igen!

Visa av veckans tidigare erfarenheter förefaller den här gången full öppenhet vara beordrad. I alla händelser gav Nicola Clase under gårdagen intervjuer även till reportrar som inte bett att få tala med henne.

Clases svartarbetare är bara det senaste exemplet i raden av höga moderater som struntat i gällande regler. Handelsminister Ewa Björling, finansminister Anders Borg, migrationsminister Tobias Billström är några av de andra.

Den förra moderatledda regeringen, Bildts ministär 1991 till 1994, drabbades inte av motsvarande skandaler. Samtliga ministrar satt hela mandatperioden ut. Enda undantaget var miljöminister Olof Johansson (c). Men han gick strax före valet i protest mot bygget av Öresundsbron.

Skillnaden kan möjligen bero på att de nya moderaterna, till skillnad från de gamla, är moralister.

Tydligast har finansminister Anders Borg uttryckt saken. Han vill inte sänka alkoholskatten. Motiveringen är att det är viktigare att arbeta än att dricka vin. Alltså går skattesänkningar på arbete före billigare sprit.

Ohållbart med fusk

Adoptionen av den socialdemokratiska arbetslinjen är ett annat uttryck för samma sak. I moderaternas Sverige arbetar en god människa. Att arbeta ska alltid vara mer lönsamt än att inte göra det.

De nya moderaterna har helt enkelt ett stråk av gammal lutheranism i sig. Därför blir det ohållbart att använda svartjobbare eller strunta i tv-licensen.

Vad den politiska kursomläggningen betytt för det personliga agerandet tycks inte ha gått upp för moderaterna. Åtminstone inte förrän nu.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: