Nyheter

Individualism – bra vapen mot SD

NYHETER

Alla människor berikar länder, oavsett stämpeln i passet. Men ett samhälle där självförverkligande är en skymf och där standardlösningar går före personliga val föder intolerans.

Jag heter Markus Nordström. Är 21 år och studerar internationella relationer. Jag är även aktiv inom politiken och är bland annat integrationspolitisk talesman för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm.

Politikers syn på svaghet som en egenskap har skapat grogrund för ljusskygga strömningar i Sverige och i många avseenden gött Sverigedemokraterna, SD.

Invandring är en tydlig källa till välstånd. Exempelvis ökar konsumpionsunderlaget, humankapitalet växer och handelsincitamenten stärks. Hade förhållandet varit det omvända, att invandring leder till fattigdom, skulle USA varit världens fattigaste land. Nu vet vi att verkligheten är precis tvärtom.

Det bästa motståndet mot SD och annan främlingsfientlighet stavas därför marknadsekonomi och individualism. En företagare bryr sig inte om hans kunder är svarta, vita, kristna eller muslimer, och den som gör det kommer slås ut av sina konkurrenter.

I Sverige handlar det om mycket. Det måste vara lätt att få jobb och attraktivt att jobba. Att starta eget ska inte vara en omöjlig dröm utan en lättillgänglig verklighet. Företagande driver utveckling och inger hopp, inte minst för alla som ser att det går att lyckas. En ny kvarterskrog betyder alltid mer för tolerans än ett politiskt styrt integrationsprogram.

En politik som stämplar människor i olika fack i tron att den hjälper ”svaga” grupper cementerar även svaghet och stjälper framsteg.

Vår lagbok borde därför återgå till att vara ett fundament för universella principer och inte förbli en bibel för politikers lagstiftningsiver. För det är i mångt och mycket diskrimineringslagstiftningen som diskriminerar.

Det är fel att kränka en annan människa, inte på grund av sexualitet, kön eller hudfärg utan för att det är fel att kränka en annan människa. Skrota lagen om hets mot folkgrupp, hets räcker. Slopa särlagstiftningen om homosexuellas rättigheter, lika rättigheter räcker.

Svensk politik har alltför länge varit en tävling där den politiker som kan uppfinna den mest långtgående standardlösningen vinner. Främlingsfientliga krafter har profiterat på resultatet. Det är hög tid att ändra fokus. Öppna ögonen för individer – och se SD försvinna.

Markus Nordström

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter