Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Gammal ”färskpressad” apelsinjuice i butiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

Bok avslöjar utbrett matljug inom industrin

Mats-Eric Nilsson är kritisk till att man kallar juicen färskpressad när den i själva verket kan ha gått flera månader sedan frukten pressades.

Färskpressad apelsinjuice vill många ha till frukosten.

Man trots det fräscha namnet kan juicen vara betydligt äldre än man tror.

– I själva verket kan juicen vara 11 månader gammal, säger journalisten Mats-Eric Nilsson.

Färska apelsiner De flesta konsumenter trodde nog att den färskpressade apelsinjuicen var färsk. Men så behöver det inte vara.

Ett antal månader efter att apelsinerna har skördas, står Tropicanas juice i en butik nära dig. I en komplicerad process har apelsinerna plockats, pressats, fryst ned och pastöriserats två gånger för att eventuella bakterier ska ha försvunnit, avslöjar Mats-Eric Nilsson i boken "Den hemlige kocken".

– På det viset kan juicen säljas betydligt senare, säger Mats-Eric Nilsson till aftonbladet.se.

Det var 2004 som juicebranschen fick klartecken från Livsmedelsverket att kalla hållbarhetsbehandlad juice för färskpressad.

Får man verkligen kalla gammal juice för färskpressad?

– Livsmedelsverket rekommenderar inte företag att använda uttryck som inte är klart motiverade eller definierade. Då bör man förklara vad man menar så konsumenterna inte blir lurade. Konsumenten ska få korrekt information. Företagen måste förklara vad de menar och undvika ord som inte är så tydliga, säger Lena Janson på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

Men samtidigt vill ju företagen göra produkten så lockande som möjligt.

– Man får ändå inte luras, säger Lena Janson.

"Färskpressad på två sätt"

Gunilla Ekström som är utvecklingschef på Jobolaget som säljer Tropicana, Godmorgonjuice, Bravo och Jo, tycker inte att de lurar konsumenterna.

– Det kan vara färskpressat på två sätt och det är en tolkningsfråga. Antingen kan man som vi pressa färsk frukt. Då pressar man juicen inom ett dygn och den förvaras sedan kylt eller fryst innan den pastöriseras, förpackas och säljs. Den andra varianten är att man fraktar hit frukt till Sverige och sedan pressar frukten här.

Skälet till att juicen pastöriseras är att man behöver bevara den så den når konsumenten i ett fräscht skick.

– Vi vill bli av med en del av de enzymerna som finns i frukten och sedan gör vi det såklart av baktereologiska skäl också.

Finstilt text

I Sverige dricker vi cirka 23 liter juice per person om året. Runt 70 procent av juicen kommer från apelsin och helst dricker vi juicen till frukosten. Frågan är bara hur många av oss som läser den finstilta texten på förpackningen och faktiskt förstå vad produkten innehåller.

Enligt Gunilla Ekström har inte Livsmedelsverket något emot att de använder uttrycket "färskpressad" om Tropicanas juice, och företaget informerar kunderna om tillverkningsprocessen.

– Det står en liten rad på förpackningen om vad vi menar med "färskpressad", säger hon.