Nyheter

Han klipper banden – och räddar regeringen

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Finansmarknadsminister Mats Odell (kd) klipper alla band till Carnegie.

Så räddar han sitt eget skinn – och regeringens.

Carnegieaffären höll på att bli riktigt besvärlig för alliansen. Rätt eller fel förföljs borgerliga regeringar av ryktet om bristande ekonomiskt handlag. Här fanns en uppenbar risk att historien kunde upprepa sig.

Därför kapades i rask och mycket bestämd takt alla band till skandalbanken.

I går morse fick Urban Funered sparken som Mats Odells statssekreterare efter bara tre veckor på jobbet.

Funered var ansvarig för Carnegies kontrollverksamhet. I våras gick han över till finansdepartementet. Först som ämnessakkunnig. Därefter som Odell närmaste man.

Sent i tisdags kväll meddelade Carnegie att man avsäger sig uppdraget att hjälpa staten att sälja aktierna i Stockholmsbörsen, OMX, och bostadsfinansieringsbolaget SBAB.

Det var dock inte hela sanningen. I själva verket sa regeringen upp samarbetet.

I måndags avslöjade Karin Forseke att hon hoppar av jobbet som Odells rådgivare för försäljningen av de statliga aktieinnehaven.

Hon var Carnegies vd i tre år. I vintras anställdes hon av finansmarknadsministern.

Frivilligheten i Forsekes avhopp kan ifrågasättas. Finansinspektionens skarpa kritik av Carnegie omfattar även hennes tid som direktör.

Det är klokt av regeringen att frigöra sig från Carnegie. Det räddar inte bara Mats Odells skinn. Det gör att hela regeringen framstår i bättre dager än om de bitit sig fast vid skandalbanken – och personerna som rekryterats därifrån.

Det finns flera orsaker till att Carnegieskandalen är känslig för regeringen.

Det första är att det handlar om ekonomi, ett område där tidigare borgerliga regeringars meritlista är ganska kort. Alliansen gör sitt yttersta för att tvätta bort ryktet av misslyckad rikshushållare och tänker inte falla på Carnegie.

Det andra skälet är det sviktande folkliga stödet för försäljningarna av de statliga aktieinnehaven. Det i kombination med en hungrig opposition som tyckt sig hitta en blotta kunde utveckla sig till en riktig knock out-drink.

Nu kan Mats Odell andas ut. Banden till Carnegie är kapade och han har gjort den obligatoriska pudeln genom att ifrågasatt det kloka i att anställa Urban Funered.

Försäljningen av de statligt ägda aktierna kommer med all sannolikhet att dra ut på tiden. Men värre än så, en en halv veckas turbulens, blev det inte. Den här gången.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: