Skanska faller på börsen efter vinstvarning

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Byggjätten Skanska faller efter gårdagens vinstvarning. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Byggjätten Skanska faller efter gårdagens vinstvarning. Arkivbild.

NYHETER

Efter gårdagens vinstvarning meddelar byggjätten Skanska att koncernen avstår från stora projekt i USA.

Marknaden reagerar negativt efter beskedet och Skanska faller 6,4 procent i öppningen.

I torsdags meddelade Skanska att bolaget gör nedskrivningar i USA på totalt 1,3 miljarder kronor. Under en telefonkonferens klargjorde Skanskas vd Anders Danielsson och finanschef Magnus Persson att nedskrivningarna beror på lägre produktionstakt i samband med två pågående projekt i USA. Projekten är så kallade OPS-projekt, det vill säga en upphandlingsform med avtal mellan en offentlig beställare och en privat leverantör.

– Vi tror att vi kommer att ha arbetat av orderstocken år 2021, säger Skanskas finansdirektör Magnus Persson.

Stora risker

För att öka lönsamheten i USA planerar Skanska att genomföra en rad åtgärder, bland annat avstå från framtida så kallade mega design-build OPS-projekt. Även så kallade EPC-projekt, det vill säga investeringar i enerigieffektiviserande åtgärder ska undvikas i USA då riskerna för den typen av projekt är för stora.

Koncernen väljer även att stänga ned projektutvecklingsfunktionen inom infrastrukturutveckling och att undersöka möjligheterna till försäljning av energiverksamheten i USA.

Avskrivningarna gör att rörelseresultat för tredje kvartalet blir cirka 0,5 miljarder kronor, jämfört med vinsten på 1,5 miljarder kronor som redovisades samma period förra året och väntas bli en besvikelse för marknaden.

Chefen sparkas

Det är andra kvartalet i rad som Skanska överraskar med sjunkande vinst på grund av stora nedskrivningar i USA. Förra gången handlade det om en halv miljard, den här gången är siffran högre.

I torsdags meddelade Skanska också att chefen för den amerikanska anläggningsverksamheten Richard Cavallaro byts ut. Han ersätts av Don Fusco, som har arbetat 16 år för Skanska i USA, de senaste tre åren som chef för anläggningsverksamheten i västra USA.

Skanska släpper sin delårsrapport den 8 november.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN