Nya bottennivåer för Rhen

Av:  TT

Som floden Rhen brukar se ut när den flyter genom Köln. Arkivbild.
Som floden Rhen brukar se ut när den flyter genom Köln. Arkivbild.

Floden Rhen har nått botten. Aldrig förr har floden haft ett så lågt vattenstånd. I Köln är floden på sina ställen bara 70 centimeter djup, långt under tidigare bottenrekord.

Och i spåren av torkan dyker faror från andra världskriget upp.

I Kölns hamn står arbetet delvis stilla och tusentals containrar väntar på att lastas och stora industrier som Thyssenkrupp och BASF har dragit ner på produktionstakten.

I städer som Düsseldorf, Duisburg och Rees vid den nederländska gränsen är läget likadant, med nya bottenrekord och en frustrerad industri. I Rees är floden 45 centimeter djup, mot tidigare rekordet 63 cm.

Långvarig torka

Det låga vattenståndet beror på den varma sommaren och en långvarig torka, inte minst i annars blöta oktober. Inte sedan det 1881 började föras statistik har Rhen och näringen som är beroende av jättefloden haft en liknande väderberoende kris. Och det ser inte ut att bli regn på flera dagar än.

– För att få tillbaka Rhen till de normala nivåerna behöver vi mycket regn, bara några regnskurar räcker inte, säger hydrologen Jan Böhme till AFP, och konstaterar att floden brukar vara mellan två och tre meter djup i oktober.

Rhen är en av Europas stora transportleder för gods. Under 2017 skeppades 186 miljoner ton gods från Basel i Schweiz till den tysk-nederländska gränsen 60 mil norrut – hälften av all flodtransport över hela kontinenten.

Bomber och granater

Det är inte bara de många pråmarna som transporterar varor på Rhen som påverkas. Inte heller turistbåtar och bilfärjor som avlastar broarna över floden kan köra.

– Vi har försökt under veckan, men 71 centimeter är för lågt. Men stiger det till 80 så kör vi igen, säger Christian Lorenz på Kölns hamn- och godskontor till Rheinische Post.

Tidningen rapporterar också om ett annat rekord – i fynd av granater och odetonerade bomber från andra världskriget. Normalt ligger de långt under vattenytan, men nu ligger de i öppen dager. Bara i Köln fick myndigheterna rycka ut 22 gånger i helgen för att desarmera gamla granater.

Publisert: