Meteorologens varning: Vinden kan innebära en risk

avAlice Staaf

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI varnar för kraftiga vindbyar som drar in över sydvästra Sverige under nyårsnatten.

Vinden kan ställa till det och utgöra en risk när svenskarna vid 12-slaget skjuter upp raketer för att fira in det nya året.

– Blåser det mycket är det såklart att det kan bli en större risk. Man borde ta vinden i beräkning i alla fall, säger Christoffer Hallgren, meteorolog Foreca.

Mycket hårda vindbyar varnar SMHI för och klass 1-varningarna gäller för Skåne, Hallands och Västra Götalands län.

– Man varnar för mycket hårda vindbyar och som kommer kulminera under natten. Men det är inte som värst vid 12-slaget utan det kommer ske lite senare under natten, säger Christoffer Hallgren.

Medelvinden kommer ligga på runt 7 till 10 meter per sekund medan vindbyarna kan nå upp till 16 till 17 meter per sekund.

Riskfyllt med vind kombinerat med fyrverkerier

Trots att vinden inte är som värst vid 12-slaget kan det ändå vara bra att ha vinden i åtanke så inga olyckor uppstår i samband med att man ställer upp och tänder på fyrverkerierna.

– Blåser det mycket är det så klart att det kan bli en större risk. Man borde ta vinden i beräkning i alla fall.

I södra Sverige kommer det också vara mycket moln och kan påverka sikten av fyrverkerier.

– Det kan bli hyfsade chanser att få ganska bra raketväder i Norrland framåt 12-slaget. Däremot för landets södra delar, Götaland och Svealand, där är mycket låga moln och fuktig luft. Jag tror att molnbasen kommer ligga så pass lågt att det blir svårt att se fyrverkerierna, säger Christoffer Hallgren.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:22
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Foreca

Väder

SMHI

Götaland