Rökförbud införs på uteserveringar

Av: Anna Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Från och med i sommar kommer röksugna att få blossa på sin cigarett utanför uteserveringen. På onsdagen röstade en oenig riksdag genom att förbjuda rökning på uteserveringar.

Dessutom förbjuds rökning på flera offentliga platser som lekplatser och tågperronger.

På onsdagen röstade riksdagen om den nya tobakslagen som lagts fram av regeringen. I princip var beslutet redan avgjort eftersom det godkänts av socialutskottet.

Förslaget som röstades igenom på onsdagen rör bland annat rökförbud på flera nya platser utomhus. Det handlar om tågperronger, busshållplatser, lekplatser och idrottsplatser samt uteserveringar. Rökförbudet gäller även e-cigaretter.

De flesta delar av lagen röstades genom men gällande rökförbudet på uteserveringar var röstningen jämn och partierna oense.

De rödgröna partierna röstade för att införa förbudet. Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna röstade nej men eftersom Sverigedemokraterna och Liberalerna la ner sina röster gick förslaget igenom med 142 röster för ett förbud och 120 emot.

Ändrar lagar för snus

Syftet med den nya lagen är att minska tobaksanvändandet. Målet är att Sverige ska vara rökfritt 2025.

De nya lagarna innebär också att snusdosor måste innehålla minst 20 snusportioner och att försäljare av tobak måste ha särskilda tillstånd.

Datumet då lagen börjar gälla sköts samtidigt upp några månader. Rökförbudet på uteserveringar börjar därför gälla 1 juli 2019 i stället för början av nästa år.

Publicerad: