Kaosartat när Alfrida drar fram: ”Stanna hemma”

Håll i er – stormen Alfrida är här.

Beredskapen hos Trafikverket är förhöjd, vindbyarna har nått orkanstyrka, färjor och tåg har ställts in, Öresundsbron är avstängd och drygt 80 000 hushåll saknar ström.

– Om man inte måste ge sig ut på vägarna så rekommenderar vi att man stannar hemma, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket.

Stormen Alfrida rör sig just nu över Sverige – med våldsam kraft.

I Bjuröklubb i Skellefteå nådde vindbyarna hisnande 34,9 meter per sekund under tisdagskvällen, enligt vädertjänsten Foreca,

– Det är till och med mer än vad prognosen visade. Det är orkanstyrka. Gränsen går vid 32,7 meter per sekund. I Klövsjöhöjden i Jämtland har det blåst 26 sekundmeter så det är stormstyrka i vindbyarna där. Det är en rivstart på det här året, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Senare under natten blev det värre.

– Det blåser som allra mest vid Örskär på Upplandskusten där vi nu har uppmätt 38,5 meter per sekund i byarna, säger Sandra Andersson vid SMHI, fram på småtimmarna.

Strax efter klockan 03-tiden stängdes Öresundbron – i båda riktningarna – och väntas kunna öppna igen vid 07-tiden på onsdagsmorgonen.

Tusentals hushåll strömlösa

Under sin framfart har Alfrida gjort tusentals hushåll runt om i landet strömlösa.

Vid 06-tiden saknade runt 100 000 hushåll ström.

Stormen beräknas blåsa som hårdast över Uppsala län och Stockholms län för att sedan blåsa vidare mot Gotland och SMHI klass 2-varnar för stormbyar.

– Vi har extra höjd beredskap i Stockholms län, Uppsala län och även uppe i norr, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Trädkaos

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet och vittnat om stort kaos.

Främst är det träd som blåst omkull över vägar, men även över bilar och mot bostadshus.

Jonas Fröjmark är ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Han berättar att man under natten har haft flera styrkor ute på väderrelaterade jobb. Främst handlar det om just träd.

– Det blåser kraftigt i hela regionen, men vi har mycket att göra i norra Uppland. Väg 76, 292 och 281 har drabbats hårdast under natten, säger Jonas Fröjmark.

En klass 2-varning för storm är också utfärdad över mellersta Östersjön och hela vägen upp till Bottenhavet. Alla färjor till Gotland har ställts in under onsdagen, även färjor till Eckerö och på sträckan Kapellskär–Mariehamn har ställts in på grund av vädret.

Problem ta sig ut till Arlanda

Flygtrafiken från och till Arlanda påverkas inte nämnvärt, enligt Maria Moustakakis som är biträdande presschef på Swedavia.

– Men vi uppmanar resenärer att vara ute i god tid för det kan vara problem att ta sig ut till Arlanda. Vill man ha koll på hur tidtabellerna ser ut och om det blir några förseningar så går det bra att kolla in appen.

”Ingen prognos”

SL:s trafik påverkas på flera sträckor under onsdagsmorgonen.

– Vi har problem med Roslagsbanan. Träd har fallit över en kontaktledning där under natten så där pågår enkelspårig trafik. Det finns det tyvärr ingen prognos om när det ska vara löst, säger Johan Nordenblank på SL:s pressjour.

Det är också prognoslöst vid Brommaplans tunnelbanestation.

– Där har vi också ett träd som har fallit. Sedan påverkas även skärgårdstrafiken. För mer information kring skärgården är det bäst att kolla in Waxholmsbolagets hemsida.

”Information som måste nå människor”

Även i västmanländska Fagersta är det oroliga vindar som blåser.

Polis och räddningstjänst larmades vid 22.07 på tisdagskvällen till ett åttavåningshus på Ringvägen.

– Vi är på plats vid Ringvägen 10. Plåt på fem gånger tre meter har blåst ner och det ligger lösa bitar på taket, säger Andrew Tomkinson, RLC-befäl vid polisen i region Mitt, och fortsätter:

– Vi har spärrat av delar av området. Ringvägen är som en hästsko och vi har ställt bilar där så att ingen kommer in. Yttre befäl kommer att göra en bedömning om det är läge att spärra av mer, eller om höghuset måste evakueras.

Tomkinson uppmanar folk i närområdet att vara försiktiga.

– Det här är information som måste nå människor i närheten. Det finns all anledning att ta det försiktigt i området.

CNP Live

Snö och kyla

Alfrida kommer också föra med sig en del snö i vindbyarna och rör sig sedan över Finland och ned mot Baltikum och fram på

– Snöfallet blir det minsta problemet, det är vindarna som ställer till det, säger Christoffer Hallgren.

– Det är kallare luft på väg. Och med de vindarna vi har som kommer det kännas kallare än det är. Så minus fem grader kanske känns som minus tio.

Framåt natten på torsdag kommer det åter vara normala vindförhållanden i Sverige och Alfrida har då dragit vidare ner över Finland och Baltikum.

Varningar i Sverige

 • Klass 1-varning stormbyar:
 • Västerbottens län (utom inlandet)
 • Jämtlands län (utom Fjällen)
 • Dalarnas län
 • Gävleborgs län
 • Skåne län (utom Österlen)

 • Klass 2-varning stormbyar:
 • Uppsala län
 • Stockholms län
 • Gotland

 • Klass 1-varning storm
 • Skagerack till sydöstra Östersjön

 • Klass 2-varning storm
 • Mellersta Östersjön till Bottenhavet
Publisert:

LÄS VIDARE