Talmannen varnar för extraval

avTT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Riksdagen röstade på fredagen nej till Stefan Löfven som statsminister.
Foto: Anders Wiklund/TT
Stefan Löfven har nu röstats ned två gånger i riksdagen sedan valet.
Foto: Jessica Gow/TT
Centerns partiledare Annie Lööf (C).
Foto: Jessica Gow/TT
Omröstning av Stefan Löfven (S) som statsministerkandidat i riksdagen.

Återigen kallar talman Andreas Norlén partiledarna till samtal efter att riksdagen röstat ned Stefan Löfven.

Samtidigt börjar han förberedelserna för ett extraval.

Talmannen kunde på fredagen bara konstatera att voteringen gick helt efter förhandstipsen – 200 ledamöter röstade nej till Stefan Löfven, 116 för.

Norlén har avverkat två omröstningar där hans statsministerkandidat röstats ner. Sker det två gånger till måste han kalla till extraval. Norlén klargjorde efter omröstningen, trots att två försök återstår, att han redan har möten med Valmyndigheten för att förbereda ett extraval.

Närmare extraval

Norlén skriver i ett pressmeddelande att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extraval. Han beklagar det och "kommer att göra allt" han kan för att förhindra att det går så långt.

"Men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte", konstaterade Norlén.

Först blir det omgående samtal med alla partiledare igen. I början av nästa vecka lovar han besked om nästa steg.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman sade inför omröstningen att S inte har gett upp hoppet om att få till en S-MP-regering med Stefan Löfven som statsminister stöttat av Centerpartiet och Liberalerna, trots att förhandlingar mellan dem just havererat.

– Vår dörr står öppen, sade Ygeman.

"Gjorde framsteg"

Centerledaren Annie Lööf hävdar att hennes parti har arbetat hårt för att bryta dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlingar med S och MP beskrev hon som det enda stora steget under hösten. Men S klarade inte att kompromissa, enligt Lööf.

– Det är sorgligt, sade Lööf innan hon tryckte rött (nej) för Löfven.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, framhöll hon med adress till S och M.

Hon ville inte svara på vad partiet gör om Ulf Kristersson åter skulle föras fram av talmannen. Förra gången röstade C nej till honom som statsminister med motiveringen att hans regering skulle bli beroende av SD-stöd.

– Vi får återkomma i den frågan, sade hon.

Kristersson redo

Moderatledaren Ulf Kristersson är redo om han blir ombedd att prövas som statsministerkandidat igen.

– Jag ställer upp för en ny omröstning om talmannen tycker att det är meningsfullt. Vi fick nyss en borgerlig budget och jag tror att en borgerlig regering är bäst lämpad att föra den, sade han och syftade på att riksdagen häromdagen röstade ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ.

Liberalernas ledare Jan Björklund var besviken över att det inte blev en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Ja, det är jag. Sverige hade mått bra av en mittenlösning, som utestänger ytterkantspartierna, så det är klart att jag beklagar det.

Han medgav att det var mycket som Liberalerna fick igenom i förhandlingarna med Socialdemokratern.

– Hade det funnits en uppgörelse med alla fyra partier, så hade vi släppt fram Stefan Löfven. Många såg ju att mycket av Liberalernas valmanifest var uppfyllt, sade Jan Björklund.

Förutsättningar finns

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor framhöll att budgetbeslutet bäddar för en borgerlig regering.

– Vill man se en borgerlig politik, bör man rösta för en borgerlig statsminister, sade Busch Thor.

Eftersom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ledigt redogjorde partiets gruppledare Mattias Karlsson för varför SD anser att Stefan Löfven vore fel namn som statsminister.

– Sverige behöver ett ansvarstagande konservativt styre, sade Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM