Valet 2018

M-ledaren vill se Löfven gå trots dött lopp

avTT

1 av 3 | Foto: Jessica Gow/TT
Partiledare Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka på At Six i Stockholm.

Det är dött lopp mellan blocken när mindre än 300 av 6 000 valdistrikt är kvar att räkna.

Mandatfördelningen är just nu 143–143 med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Moderatledaren kräver att statsminister Stefan Löfven (S) ska avgå.

Samma sak kräver Centerledaren Annie Lööf. Samtidigt bjuder SD:s ledare Jimmie Åkesson in Moderaternas ledare till politiska samtal om en ny regering.

Kampen om regeringsmakten ser ut att bli den rysare alla förväntat sig. När över 5 800 av 6 000 distrikt räknats så leder de tre rödgröna partierna med 40,6 procent över Allianspartiernas 40,3 procent.

Socialdemokraterna ser ut att gå något bättre än väntat och ligger på 28,3 procent.

Näst störst

Moderaterna verkar kunna behålla positionen som näst största parti trots att Sverigedemokraterna går fram kraftigt. M har när över 5 800 distrikt räknats 19,8 procent och SD 17,6 procent.

– Den här regeringen har gjort sitt, den borde aldrig ha tillträtt, nu ska den avgå, säger Ulf Kristersson till anhängarna på valvakan om den rödgröna regeringen.

– Nu ska statsministern avgå, han ska inte leka talman, säger Kristersson men säger att han för egen del ändå hade önskat sig ett bättre valresultat för M.

Steg under kvällen

För både S och M blev siffrorna under kvällen allt bättre jämfört med SVT:s vallokalsundersökning som presenterades redan vid 20-tiden. Redan då gick Moderaterna ut och krävde statsminister Stefan Löfvens (S) avgång, trots att det var dött lopp mellan blocken.

Socialdemokraternas 28,3 procent efter över 5 800 distrikt räknade är visserligen en tillbakagång från valet 2014, men bättre än vad många i S hoppats på.

Näringsminister Mikael Damberg (S) avvisade Moderaternas krav på att Löfven ska avgå och Alliansen bilda regering.

Ingen majoritet

– Det vore väldigt märkligt för svenska folket om de rödgröna blir större, sade han i SVT.

Många av storstadsdistrikten räknas dock sent och S brukar då tappa något. Typiska storstadspartier är MP, L och M.

Ingen av de två blocken skulle få majoritet om mätningen blir valresultatet. Sverigedemokraterna är som väntat vågmästare. Och det var en mycket nöjd partiledare som framträdde på partiets valvaka.

– Någon sade att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade Jimmie Åkesson.

Bjuder in Kristersson

Han vände sig sedan direkt till Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Nu är det upp till bevis, Ulf Kristersson. Hur tänker du byta regering? Vänder du dig till Stefan Löfven eller vänder du dig till Jimmie Åkesson? sade han.

Han bjöd sedan in Ulf Kristersson till samtal om en ny regering.

Två partier som går riktigt bra är Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. KD får 6,4 procent och V har 7,9 procent så här långt.

– Vi har gjort ett fantastiskt val och är en av kvällens vinnare, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på partiets valvaka.

Starkt ledarskap

Kristdemokraterna har länge varit uträknade och de senaste åren legat klart under riksdagsspärren på 4 procent.

– Det är ett svårt läge nu, det kommer att ta tid att bilda en regering, men tro mig Sverige behöver en ny, vi ska inte ha fyra år till med skandaler som ingen tar ansvar för, inte fyra år till med socialdemokraterna, säger partiledaren Ebba Busch Thor på partiets valvaka.

Centerpartiet går också bra och får så här långt 8,6 procent.

– Svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av de. Jag är så stolt att vi inte vikt ned oss, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, säger partiledaren Annie Lööf på valvaken.

– Nu är det viktigt att Stefan Löfven avgår, så att vi kan få en ny, handlingskraftig regering.

En nagelbitare

Liberalerna ligger på 5,5 procent.

För Miljöpartiet har kvällen varit en nagelbitare. När drygt 5 800 distrikt räknats hamnar partiet knappt över riksdagsspärren med 4,4 procent.

MP:s språkrör Isabella Lövin säger att alla i partiet har slitit med bultande hjärtan, för en bättre värld. Politik är inte alltid lätt, men det är rätt att engagera sig.

– I dag känns det tungt men jag känner mig också stolt, sade Lövin på valvakan.

ARTIKELN HANDLAR OM