Valet 2018

Valet 2018: Händelserna som påverkade väljarna

Gymnasielagen påverkade flest

Av: 

Fanny Westling

NYHETER

Gymnasielagen för ensamkommande ungdomar påverkade flest väljare i valet.

Det visar en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio.

– Det har ju varit en väldigt viktig fråga under hela mandatperioden, men att den blev så stor förvånar mig, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Söndagen den 30 september var sista dagen för ensamkommande ungdomar att ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasiet, enligt gymnasielagen som började gälla den 1 juli.

Det är också den nyhetshändelse som påverkat flest väljare, visar en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio.

– En större rörlighet i väljarkåren gör att enskilda politiska händelser kommer att spela större roll för framtida valresultat, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

SD-väljare mest angelägna

I undersökningen har deltagarna svarat på frågan om någon eller några politiska händelser under de senaste fyra åren påverkat vilket parti de röstade på.

Sverigedemokraternas väljarna är den grupp där politiska händelser spelar störst roll. De har angett i snitt 2,5 händelser per deltagare. Viktigaste var frågan om gymnasielagen för ensamkommande ungdomar.

– Det förvånade mig lite. Det här var ju en väldigt viktig fråga under hela mandatperioden, men att den blev så stor förvånade mig, säger Karin Nelsson.

Hon tror att misstron mot etablissemanget kan vara en anledning till varför politiska händelser spelar störst roll hos SD-väljare.

De rödgröna väljarna påverkas minst av politiska händelser, där varannan svarat att de inte spelat någon roll för deras röst.

– Även om Socialdemokraterna tappat stöd verkar deras väljare vara säkra på dem, säger Karin Nelsson.

Ungefär var tredje väljare svarar att det inte är någon särskild politisk händelse som påverkade dem.

Här är listan: De tio politiska händelser som påverkat väljarna mest

1. Möjligheten för ensamkommande att få tillfälligt uppehållstillstånd – den så kallade gymnasieamnestin (25 procent)

Frågan om de ensamkommande ungdomarnas gymnasieamnesti blev den fråga som var överlägset viktigast för väljarna, allra mest för SD-väljarna.

Varannan SD-väljare svarar i undersökningen att det påverkat vilket parti de röstade på.

2. Decemberöverenskommelsen, DÖ (17 procent)

Karin Nelsson tycker det här alternativet är lite extra intressant, då en ny regeringsbildning snart ska ske.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, innebar att det inte blev något extraval och att Stefan Löfven kunde sitta kvar som statsminister. DÖ väckte mycket känslor i delar av väljarkåren och var ett skäl till att många väljare valde att gå till Sverigedemokraterna. Enligt undersökningen är DÖ en av de viktigaste politiska händelserna för kristdemokratiska och sverigedemokratiska väljare men spelar betydligt mindre roll för rödgröna väljare, säger hon.

Partierna bakom DÖ förband sig att släppa igenom budgeten från den största partikonstellationen. Den kom till julen 2014, kollapsade hösten 2015 och hann aldrig prövas i verkligheten.

Kristedemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gjorde det tydligt under valrörelsen att det var KD som ”slog upp” DÖ. En av tre, 36 procent, av de tillfrågare KD-väljarna menar att det var en politisk händelse som påverkade dem.

– Det finns sår efter Decemberöverenskommelsen, de vill inte att det ska hända igen, säger Karin Nelsson.

3. Terrorattacken på Drottninggatan (15 procent)

Terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017 skakade om hela Sverige. Det var en av de största nyhetshändelserna under året, som också påverkade hur en del väljare röstade i valet.

4. LSS (12 procent)

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, seglade i slutet av valrörelsen upp som en viktig valfråga.

Det var en politisk slägga i debatter, som visade sig bli viktig för alla partiers väljare.

5. Att Anna Kindberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna (12 procent)

Det är bara lite mer än ett år sedan Anna Kindberg Batra avgick som partiledare för Moderaterna. I januari 2017, sju månader tidigare, öppnade hon för samtal med SD, någonting som nästan var femte rödgrön väljare menar var en politisk händelse som påverkade deras röst.

6. Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm (11 procent)

De omfattande problemen på Nya Karolinska sjukhuset är den händelse som påverkat flest i Vänsterpartiet.

Var femte tillfrågad vänsterpartist menar att det är en händelse som påverkat hur de röstat.

7. Nedläggningen av BB i Sollefteå (9 procent)

Karin Nelsson menar att det är intressant att att BB i Sollefteå, en ort med knappt 9 000 invånare i Västernorrland, har fått ett så stort genomslag i valrörelsen.

– Jag hade förväntat mig att det skulle vara viktigt för vissa väljare, men att det blev så många som var tionde väljare som har det som en anledning att välja ett visst parti är intressant, säger hon.

8. Transportstyrelsen (9 procent)

Transportstyrelsen lät ett utländskt företag ta över myndighetens it-drift och sekretessbelagda uppgifter blottades. Två ministrar tvingades avgå. Bland de rödgröna väljarna har endast 2 procent uppgett detta som en viktig fråga, medan 14 procent av alliansväljarna menar att det påverkat deras röst.

9. Torka och skogsbränder sommaren 2018 (9 procent)

Det här är den händelse som varit i särklass vikigast för MP-väljarna. Två av fem, 42 procent av de tillfrågade MP-väljarna, menar att det var en händelse som påverkade hur de röstade.

– Den här frågan har också varit väldigt viktig för de unga väljarna, säger Karin Nelsson.

10. Familjeveckan (6 procent)

Familjeveckan, Socialdemokraternas så kallade valbomb bara några veckor före valet, skulle locka väljare. Den visade sig i stället gynna båda sidor.

– Det blev inte den där boosten som Socialdemokraterna ville, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Så röstade Sverige i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Aftonbladet Inizio

Valet i Sverige

Politik

AB Voice

Socialdemokraterna