Giftiga hästen slaktades – och blev till mat

Den behandlades med skadlig medicin – men det stod inte i passet

Hästen var halt och fick cancerframkallande läkemedel som är farliga för människor.

Då slaktades den och blev mat.

– Det stod inte i passet så jag testade om slakte­riet tog emot hästen och de gjorde de, säger ägaren till Aftonbladet.

Veterinärer ska fylla i de så kallade hästpassen när hästar får läke­medel som kan vara skadliga för människor, så hästköttet inte ­riskerar att komma in i livsmedels­kedjan.

Men Aftonbladet har tidigare skrivit att det ­slarvas rejält.

Hästen på bilden har hamnat i livsmedel – trots att den borde ha ­blivit ­destruerad.

Cancerframkallande

Veterinärjournalen visar att hästen genomgick upprepade behandlingar, där den bland annat fick den cancerframkallande medicinen fenylbutazon. Men den blev aldrig bra och till slut såg inte hästägaren ­någon annan utväg än att avsluta lidandet för djuret

– Men veterinären skrev inte in något i passet. Jag tycker det är bedrövligt ­dåligt, berättar hästägaren som vill vara anonym.

Ägaren fortsätter:

– Jag visste ju att den ­hade fått fenylbutazon, men jag tänkte att det står ju inte i passet så det väl ingen ­fara att köra den till slakt. ­Annars får jag ju betala massor för att avliva den.

Vid slakt får hästägaren runt 2 000 kronor för köttet beroende på hästens vikt. Om man i stället ska låta ­avliva hästen och destruera kroppen kostar det runt 5 000 kronor.

Det finns cirka 30 slakterier i Sverige som tar emot hästar och på alla slakterier kontrollerar de hästens pass.

Farligt att äta

Ulf Gustafsson är slaktchef på Ello i Lammhult, ett av slakthusen som tar emot hästar.

– Kan vi inte lita på passet, kan vi inte lita på något. Det är den behandlande veterinärens skyldighet att fylla i passet, säger han.

Läkemedel som fenyl­butazon har fått livslång slaktkarens och om det finns rester kvar i hästkroppen kan köttet ­vara farligt att äta för människor.

– Halterna vi får i oss via köttet är ju mycket mindre än om vi åt själva läkemedlet direkt, men man ser det ändå som en risk, säger Livsmedelsverkets toxi­kolog Lillian Abramsson Setterberg, expert på gifter i mat.

”Viktigt följa lagen”

Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström menar att det är både veterinärens och hästägarens ansvar att pass och ­läkemedel hanteras på rätt sätt.

– Det är viktigt att veterinärerna följer lagstift­ningen. De har ett klockrent ansvar att de bara får skriva ut fenylbutazon till hästar som är borttagna från livsmedelsproduktion eller att de själva fyller i det i passet. Många veterinärer sköter detta, men tyvärr finns det de som missköter det också.

Så mycket hästKÖTT ÄTER SVENSKENMEDICINEN FENYLBUTAZON – DÖDLIG I FÖR HÖGA DOSER

Sverige importerar cirka 400 ton hästkött per år.

Sverige producerar drygt 1 300 ton hästkött per år.

2011 slaktades 4 300 hästar i Sverige.

Vi konsumerar 0,2 kilo hästkött per person och år.

Fenylbutazon användes tidigare till människor bland annat för att behandla reumatism, men man upptäckte svåra biverkningar – folk dog av för höga doser. Det gav blödande magsår och studier har visat att det är cancerframkallande vid höga doser och ger förändringar på blodceller. Men till hästar använder man det då man anser att nyttan är större än riskerna.

Källa: Lillian Abramsson Setterberg, adjungerad professor och toxikolog på Livsmedelsverket

Publisert: