Gäng sparkade ner 87-åring

Misshandeln inträffade i Helsingborg, här i närheten av järnvägsstationen Knutpunkten.
Misshandeln inträffade i Helsingborg, här i närheten av järnvägsstationen Knutpunkten.

En kvinna i 90-årsåldern sade åt fem unga män som sparkade på en liten hund.

Då fick hon knytnävsslag i ansiktet.

– Hon föll handlöst till marken, och då gav sig de här killarna på henne med sparkar. Det är en väldigt makaber historia, säger Nils-Erik Svensson till hd.se.

Händelsen inträffade i måndags i närheten av järnvägsstationen Knutpunkten i Helsingborg, mellan en jourbutik och en pub. Polisen fick kännedom om misshandeln först i fredags kväll. Under lördagen kommer polisen att vara på platsen för att ta emot eventuella vittnesuppgifter från allmänheten.

– Detta har högsta prioritet, säger Kennet Andersson, inre befäl Helsingborg till Aftonbladet.

Filmer från kameraövervakning från platser runt om i staden undersöks just nu av polisen.

Låg på marken

Damen som är 87 år var ute vid 18-tiden i måndags kväll vid korsningen Möllegränden och Södra Strandgatan när hon fick syn på ett gäng unga killar som sparkade på en liten hund.

När hon bad dem att sluta slå hunden ska hon själv ha blivit anfallen med ett knytnävsslag i ansiktet.

Kvinnan föll handlöst till marken och fyra av männen överröste henne då med sparkar innan de lämnade platsen.

För polisen har kvinnan berättat att hon blev liggandes på marken – utan att hon fått någon hjälp av förbipasserande.

– Sen blev hon kvarliggande och det är oklart hur länge hon har legat, men hon tog sig hem på egen hand. Hon har inte märkt att det varit några andra personer på platsen i samband med detta, och vi är därför angelägna att få in tips, säger polisens presstalesman Mia Sandgren till Aftonbladet.

Klagar på smärtor

Kvinnan bor i närheten och lyckades ta sig hem.

– Där blev hon liggande i flera dagar, med kraftiga blödningar från underlivet, tills hennes barnbarn kom på besök och tog kontakt med oss. Hon har helt enkelt blivit så rädd att hon inte vågat kontakta polisen, säger Nils-Erik Svensson till hd.

Enligt polisen fick kvinnan smärtor och svullnader som följd av misshandeln. Hon ska inte behövt uppsöka sjukhus i samband med händelsen.

– Hon har inte förts till sjukhus, utan hemtjänsten har sett till henne. Hon har klagat på smärta i flera delar av kroppen, säger Mia Sandgren.

Nya förhör kommer att hållas med kvinnan, men när dessa kommer att ske är oklart.

– Det är väldigt ovanligt med den typen av våld mot äldre, och det är naturligtvis fruktansvärt när det händer, säger Mia Sandgren.

Har signalement

En polispatrull åkte hem till kvinnan och tog upp anmälan under fredagskvällen.

– Hon berättar att det var totalt fem personer. Fyra av dem var delaktiga i misshandeln, och de pratade på ett språk hon inte kände igen. En femte person, som inte deltog, hörde hon säga några ord på danska. Samtliga ska ha varit i 17, 18-årsåldern, runt 170 centimeter långa och alla var klädda i mörka kläder, säger Nils-Erik Svensson till hd.se.

Enligt polisen har de lite uppgifter att gå på och söker nu efter uppgifter från allmänheten som kan ha sett misshandeln. Polisen nås på 114 14.

Publisert: