President Obama besöker Newtown

Sörjande, anhöriga och släktingar samlades i kväll i Newtown för en gudtjänst efter skolmassakern som skakar hela världen.

President Barack Obama hedrade offren i ett känslomässigt tal.

– Mina ord kan inte mäta sig med djupet av er sorg, jag kan bara hoppas att det hjälper er att inse att ni inte är ensamma, sa han.

Obama anlände i kväll till ett mörkt och kallt Newtown - platsen där fredagens massaker tog livet av 20 barn och sex vuxna. Presidenten spenderade först åtskilliga timmar med att träffa anhöriga och släktingar till offren privat för att uttrycka sin sorg.

Efter 45 minuters försening inleddes gudtjänsten som hölls i aulan på en högstadieskola i Newtown.

Obama pratade om den hjälteinsats som lärare och elever visade under massakern. Om lärare som offrade sitt liv för barnen de brydde sig om, om elever som hjälpte sina kamrater ut ur Sandy Hook-skolan.

– Ni har inspirerat oss med historier om styrka och uppoffring. I ondskans ansikte har ni tagit hand om varandra, brytt er om varandra och älskat varandra. Det är så här Newtown kommer att bli ihågkommet, sa han.

"Tragedierna måste få ett slut"

I talet betonade han att alla medborgare bär ett ansvar för alla barns säkerhet - och att USA som nation inte har gjort tillräckligt.

– Sedan jag blev president är det fjärde gången jag har kommit till en stad som skakats av en skolmassaker. Vi kan inte tolerera det här mer. De här tragedierna måste få ett slut. Därför måste vi få till en förändring. De kommande veckorna kommer jag göra vad jag kan för att förhindra tragedier som den här.

Presidenten avslutade sitt tal med att läsa upp samtliga namn på offren.

Sörjande kramade om varandra

Flera trossamfund medverkade vid gudtjänsten och höll tal. Utanför aulan brann ljus intill foton på offren. Framme på scenen stod 27 tända ljus - ett för varje offer som Adam Lanza sköt ihjäl.

Räddningsarbetare, poliser, familjemedlemmar, släktingar och andra sörjande fanns på plats och kramade om varandra innan ceremonin inleddes.

Publisert: