Nyheter

Assange: "Snowden är i säkerhet"

Av: 

Björn Barr

Martin Nilsson

NYHETER

Men fortfarande oklart var superläckan gömmer sig

NSA-läckan Edward Snowden är "vid god hälsa och på en säker plats".

Det meddelade Wikileaks grundare Julian Assange i en direktsänd telefonkonferens under måndagseftermiddagen.

– Vi kan inte gå in på mer detaljer och vi kan inte avslöja vilket land han befinner sig i, sa Assange.

Under en direktsänd presskonferens via telefon under måndagseftermiddagen, där Wikileaks-grundaren Julian Assange deltog, uppgavs Snowden vara "vid god hälsa, i säkert förvar och i kontakt med organisationens rättsavdelning".

Snowden är fortfarande på väg till Ecuador och ska har fått ett flyktingpass från Ecuadors regering under sin resa från Hongkong, uppgav Assange.

Flyktingpasset är dock inte att likställa med att asylansökan godkänts, utan utfärdades för "passage" efter att Snowdens amerikanska pass dragits in.

Även Sarah Harrison, en medarbetare vid Wikileaks som befinner sig tillsammans med Snowden, uppges vara "vid god hälsa".

Vägrar avslöja plats

På frågor om Snowden förhörts av kinesisk eller rysk säkerhetstjänst innan han flög från Hongkong svarade Assange nekande.

– Såvitt jag vet är det falskt, sa han.

Assange vill inte avslöja några detaljer kring var Snowden befinner sig.

– Vi vet var Edward Snowden befinner sig. Han är på en säker plats, men gömmer sig på grund av de hot som kommit från USA-administrationen. Vi kan inte gå in på mer detaljer och vi kan inte avslöja vilket land han befinner sig i, sa Assange.

Ryktet i förmiddags: på väg till Havanna

Under måndagsförmiddagen flockades internationella medier vid Sheremetjovo-flygplatsen i Moskva, efter uppgifter om att Edward Snowden skulle lämna landet med flight SU150 mot Havanna klockan 12:05, svensk tid.

Nyhetsbyrån AFP uppgav att Snowden fanns med på planets passagerarlista.

Men efter att flera reportrar lyckats ta sig ombord började frågetecknen att hopa sig.

"Inte ombord"

Max Seddon, AP:s Moskva-korrespondent ombord på planet, fotograferade flygstolen som Snowden uppges ha varit bokad på. Platsen var tom, skriver han på Twitter.

20 minuter försenat lyfte planet från Moskva - och kort därefter bekräftades misstankarna.

– Edward Snowden är inte ombord. Han flög inte med det flygplanet, sa en rysk säkerhetskälla till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Uppgifterna bekräftades senare, enligt Reuters och AP, av källor på flygbolaget flygbolaget Aeroflot, skriver The Guardian.

Var han någonsin i Ryssland?

Under eftermiddagen tog spekulationerna om var Snowden befinner sig ny fart.

I ett uttalande som Hongkong släppte under söndagen, efter att Snowden lämnat kinesiskt territorium, nämndes inget om Ryssland - bara att Snowden flugit till "ett tredje land", skriver The Guardian.

Ingen bekräftelse om att Snowden faktiskt har befunnit i Ryssland har kommit från officiellt ryskt håll, poängterar tidningen.

Bott på ryskt hotell

Men enligt uppgift övernattade Snowden på Vozdushny Express, ett billigt hotell på Moskvas flygplats.

Flera ecuadorianska diplomater sågs besöka hotellet under söndagsnatten och landets utrikesminister Ricardo Patino bekräftade Snowdens Rysslandbesök.

Ecuador har fått asylansökan

Under måndagseftermiddagen höll Ricardo Patino en presskonferens i Hanoi, Vietnam med anledning av Snowden-fallet.

Bland annat berättade han att Ecuador har mottagit en formell asylansökan från Edward Snowden och att samtal har förts med de ryska myndigheterna.

Men han ville inte berätta var Snowden just nu befinner sig.

– Jag kan inte berätta var han befinner sig. Vi håller kontakten med de ryska myndigheterna men den här specifika informationen kan jag inte ge er, för vi vet inte just nu var han befinner sig, sa Ricardo Patino på presskonferensen.

Oklara uppgifter

Inom den ryska pressen florerade under måndagseftermiddagen flera motstridiga uppgifter.
Källor till den ryska nyhetsbyrån Interfax säger att Snowden förmodligen redan har lämnat Ryssland. Andra personer från säkerhetstjänsten uppger att han kan vara bokad på "nästa plan till Kuba". Ytterligare källor hävdar att Snowden är kvar på flygplatsen.

Frågetecknen kring var en av de största läckorna i USA:s historia befinner sig är, med andra ord, fortfarande flera.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter