Livstids fängelse för folkmord

Sköt mot folkmassor med automatvapen

Stanislas Mbanenande har dömts till livstids fängelse.
Stanislas Mbanenande har dömts till livstids fängelse.

Stanislas Mbanenande deltog i flera massakrer mot civila under folkmordet i landet 1994.

I dag dömdes han till livstids fängelse vid Stockholms tingsrätt.

Mannen har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.

Under folkmordets första dagar i april 1994 hade tusentals män, kvinnor och barn sökt skydd vid den katolska kyrkan i staden Kibuye. De obeväpnade människorna flydde från paramilitära grupper som hade inlett ett urskiljningslöst slaktande av folkgruppen tutsier.

Den 17 april bröt helvetet loss. Hundratals poliser, militärer och civila attackerade området från olika håll. Med skjutvapen, granater, machetes och andra tillhyggen dödades nästan samtliga på plats.

Bland förövarna fanns den man från Gävle som i idag befanns skyldig till folkmord och folkrättsbrott. Massakern är bara ett av flera blodbad som mannen deltog i.

Låste in och sköt

Tingsrätten anser att mannen hade en informell ledarroll. Under en massaker vid stadion Gatwaro är det "ställt utom rimligt tvivel" att han hjälpte till att spärra in människor på stadion och skjutit mot folksamlingen med automatvapen.

Gärningsmännen kastade också in handgranater i massan och slog ihjäl folk med tillhyggen.

Gigantisk rättegång

Dagens dom är den första av sitt slag i Sverige. För att säkra vittnesmål reste tingsrätten till Rwanda i fjol.

– Vi besökte de sex brottsplatserna och pratade med folk som dömts för folkrättsbrott, vittnen och målsäganden, alltså brottsoffer, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Rättegången pågick i ett halvår och har tagit stora resurser i anspråk. Åklagarsidan har fokuserat på personliga vittnesmål. Det finns ingen teknisk bevisning som binder mannen till brotten.

Svårläkta sår

Det har gått 19 år sedan folkmordet i Rwanda. Landet hade länge plågats av etniska konflikter mellan folkgrupperna hutu och tutsi. Bara timmar efter att den sittande hutupresidenten Juvenal Habyarimanas flygplan sköts ner den 6 april 1994 inledde hutuextremister ett förberett folkmord mot tutsier i landet.

Uppgifterna om antalet dödade varierar mellan en halv och en miljon människor. Tingsrätten i Stockholm har använt siffran 800 000.

Försvaret har ifrågasatt hur pass tillförlitliga vittnesmål som rör händelser 19 år tillbaka i tiden är. Men åklagarsidan har bedömt dem som trovärdiga.

– När de berättade vissa saker upplevde de det nästan som nytt. Många har varit med om förfärliga händelser. Vi fick ta pauser ibland, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Livstids fängelse

Tingsrätten dömer Stanislas Mbanenande till livstids fängelse. De skadeståndsanspråk som målsägandena har krävt bifölls dock inte. Tingsrätten hänvisar till att brotten begicks i Rwanda.

Aftonbladet har sökt mannens advokat, Tomas Nilsson.

I samband med gripandet talade Aftonbladet med mannens hustru.

- Min man är absolut oskyldig, han har inte gjort det han anklagas för, sa hon då.

John Bosco Siboyintore var den åklagare som ledde utredningen mot Stanislas Mbanenande i Rwanda. Han har samarbetat med den svenska polisen under utredningen här.

När Aftonbladet når honom med beskedet om dagens livstidsdom blir han lycklig.

- Det gör mig extremt glad att Sverige dömt honom till livstids fängelse. Det är viktigt för oss att de som begick de här fasansfulla brotten ställs inför rätta, och ställs till svars.

Alla offer och vittnen har ännu inte fått besked om dagens dom.

– Jag ska försöka ringa i kväll och berätta att han blev fälld. Det kommer kännas väldigt bra för dem, säger Caroline Reiner, ett av målsägandebiträdena i målet.

Publisert: