Alliansens nya taktik: Drar in Juholt i allt

Jan Björklund: "Skattechockerna är Håkan Juholts revansch"

Alliansens partiledare presenterade sin kritik mot oppositionens budgetförslag i dag.

Då dök Håkan Juholt upp som gubben i lådan.

Trots att han avgått som partiledare målas han upp som ett nytt vänsterspöke.

– Det här är en medveten linje för att få Håkan Juholts skugga att falla över S-budgetförslagen, säger Ulf Bjereld,  S-märkt professor i statsvetenskap.

Alliansens partiledare bjöd in till en fika i centrala Stockholm på lördagsförmiddagen.

Över en kopp kaffe riktade Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund stark kritik mot oppositionspartiernas skuggbudgetar.

Enligt en beräkning som finansdepartementet gjort skulle drygt 15 000 ungdomar förlora sina jobb om Socialdemokraterna får som de vill. Beräkningen utgår från att höjda arbetsgivaravgifter och höjd restaurangmoms slår hårt mot ungdomarna.

”Mer Juholt än Juholt själv”

Alliansen menar att Socialdemokraterna inte går mot en mittenpolitik utan tvärtom har tagit ett stort kliv mot vänster med sin budget och går i samma fotspår som avgångne partiledaren Håkan Juholt.

– Den som gillade Håkan Juholt kommer att älska Stefan Löfven, sa Annie Lööf (C).

Hon var inte ensam om att prata om den förre partiledaren som tvingades avgå i januari.

– Stefan Löfven är mer Håkan Juholt än vad Juholt är själv. Ännu mer åt vänster, sa Göran Hägglund (KD).

– De bjuder på skattechocker och det är rättning vänster inom socialdemokratin. Det här är Håkan Juholts revansch, sa Jan Björklund (FP).

”Kan slå tillbaka”

Statsvetare som Aftonbladet pratat med säger att det inte är en slump att Alliansen nu vill dra in Juholt i sin retorik.

– Man vill försöka hitta svaga punkter och Håkan Juholt är ett ärr och sår i socialdemokraternas historia, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Genom att försöka få Juholts skugga att falla över S-budgetförslaget försöker man få medelklassväljarna att distansera sig från Socialdemokraterna, säger professorn Ulf Bjereld.

Båda statsvetarna tror dock att Alliansens nya taktik kan vara för uppenbar.

– Det blir nästan övertydligt och då kan det slå tillbaka på en själv. Om deras kommentarer inte känns seriösa utan mer som ett spel om att försöka vinna väljare i stället för att substantiellt gå på förslagen, säger Ulf Bjereld.

– Turerna kring Håkan Juholt var väldigt speciella men partiet har varit tydligt och sagt att han fungerade inte som partiledare och därför fick han bytas ut. Det viktiga för väljarna är att prata mer om vad man vill själv och mindre om motståndarna, säger Jenny Madestam.

Publisert: