Elaine Eksvärd

Experternas betyg på partiledarna

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Det var hårda puckar och rejäla smockor.

När krutröken lagt sig och Aftonbladets experter fått säga sitt har vinnaren av partiledardebatten i SVT utsetts.

Högst betyg: Folkpartiets Jan Björklund.

Tack vare samlat höga betyg från medierådgivaren Paul Ronge, Aftonbladets modeexpert Nina Johansson och retorikkonsulten Elaine Eksvärd kan Jan Björklund titulera sig debattvinnare.

Med bra retorik, godkänd slips och goda exempel ur samhällsdebatten fick Björklund 12Betyg: 1 av 5 plus av experterna.

Han följdes tätt av Göran Hägglund på andra plats.

Jimmie Åkessons får sämst samlat betyg med 7Betyg: 1 av 5 plus, men han behöver inte vara allt för ledsen. Självaste statsministern Fredrik Reinfeldt lyckades heller inte charma experterna och fick totalt bara 8Betyg: 1 av 5 plus.

– Över huvud taget var debatten mycket bättre än jag väntat mig. De pratar med varandra och till varandra vilket var ett stort plus, säger Paul Ronge.

Fredrik Reinfeldt (M)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 2 av 5 plus Han var påfallande blek för att vara statsminister och ledare i alliansen. Verkade nästan inte vilja vara närvarande. Jag kan bara tänka mig på att det berodde på att han ville släppa fram de andra. Den enda som underpresterade, vilket var den stora överraskningen för mig.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 2 av 5 plus Argumentationen var ok, men engagemanget väldigt svalt. Vid tillfällen använda han till och med ironi, farligt att vara raljerande som statsminister. Antingen så var det strategiskt eller så gjorde Reinfeldt en Obama.

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 4 av 5 plus Reinfeldt och hans gäng har valt accentfärg tillsammans och det är lila som gäller. En höstfärg som verkligen sticker ut. Också den färg man får när man blandar blått och rött. Vad är det han vill säga med det, kan man undra? Men elegant och statsmannamässigt. Lite tråkig slipsmodell.

Totalt: 8Betyg: 1 av 5 plus

Göran Hägglund (KD)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 3 av 5 plus Han är ungefär lika bra som han brukar vara, men det räcker inte riktigt. Man känner igen honom och det finns något lite trött över argumentationen och han saknar den riktiga glöden. I debatterna om vården märker man tydligt att han har svårt att hävda sig.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 4 av 5 plus Hägglund var eldig i debatten och bjöd på bevingade ord ”Jonas Sjöstedt har inga problem om det är 100 procent i skatt”.

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 4 av 5 plus Göran är ju en stilig karl och det är snyggt att han vågar gå sin egen väg i den annars så lila alliansen, men vet inte om den
grön-vit-prickiga slipsen var det bästa valet ändå? Men de stilrena glasögonen höjer betyget ett snäpp.

Totalt: 11Betyg: 1 av 5 plus

Jan Björklund (FP)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 4 av 5 plus Var väldigt retorisk driven i sina debatter. Han kändes kunnig, tog exempel från verkligheten och var väldigt ”på”. Fick högst betyg tillsammans med Löfven.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 5 av 5 plus Exemplifierar och argumenterar på ett sätt att man ser det han pratar om. Både med exemplet om Hibo och Espressohouse. Den i min mening skickligaste retoriskt i debatten.

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 3 av 5 plus Av någon anledning sticker inte Björklund ut, han försvinner lite bland sina kollegor trots den starka lila färgen på slipsen. Jag vet
inte vad det är som inte fastnar. Men proper, bra passform i kostymen och väldigt oförarglig look.

Totalt: 12

Annie Lööf (C)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 3 av 5 plus Har blivit lite tyngre i sin framtoning. Men ändå så får man känslan att hon följer de andra partilederna. Om de andra säger något så hakar hon på. Hennes egen profil är inte tillräcklig stark.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 3 av 5 plus Lööf hade förvisso en del bevingade ord i debatten, ”Du ger miljoner, men du tar miljarder”, men hennes ständiga leende när motpart pratar kan uppfattas som raljerande.

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 4 av 5 plus Urtjusig. Supersnyggt med den starka lila färgen till hennes hårton, det känns fräscht och piggt!  Hade dock önskat att hon skippat mörka
strumpbyxor, hade varit "superfierce" med genomskinliga istället. Var inte rädd för att visa dina snygga spiror på ett classy sätt!

Totalt: 10Betyg: 1 av 5 plus

Stefan Löfven (S)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 4 av 5 plus I topp tillsammans med Björklund. Etablerar sig nu som en driven retoriker och debattör. Vi kan inte längre prata om smekmånad och gullande, han var verkligen duktig. Det som drar ner från en fempoängare är det hånleende han hade.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 4 av 5 plus Var riktigt skicklig och offensiv. Han gick på Reinfeldts annars starka kort – siffror. Han ställde Reinfeldt mot väggen, och fick vid tillfällen en mållös Reinfeldt som svar på sina tuffa frågor. Bör dock som Lööf vara försiktig med sitt leende när andra pratar. ####

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 2 av 5 plus Gillar att han inte valt en helt svart kostym utan en med blått stick i, en riktigt snygg nyans. Men jag vet inte vad det är med Stefan Löfven, han är inte en man som passar i kostym. Det är inte det att det är fult på något sätt, men det känns liksom inte rätt. Han trivs bättre i en mer casual stil helt enkelt.

Totalt: 10Betyg: 1 av 5 plus

Åsa Romsom (MP)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 2 av 5 plus Pladdrig och verkade nästan nervös. Hon fick inte riktigt fram budskap som gör att man efteråt tänkte: ”Här var hon jättebra”. Tror att det lite hängde ihop med att hon vill vara lite i båda blocken. Hon hamnade lite mittemellan. Det blev osystematisk.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 4 av 5 plus Trots att Romson inte fick mycket utrymme så utnyttjade hon tiden effektivt i debatten. Rak i både frågor och svar.

Nina Johansson, modeexpert:
Önskar att hon hade vågat skippa den svarta kavajen och visat upp den snygga petroleumblå toppen hon har under, en färg som är stekhet i höst. Istället gömmer hon undan den, synd! Lite tråkig stil men har piggat upp den lite med ett spännande halsband.
Totalt: 9

Jonas Sjöstedt (V)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 4 av 5 plus Han så kraftfullt och ändå vänligt och utan gnället lyckades hävda sina linjer när det gäller vinst i vården och satsningar på järnvägen och miljön. Han var stark. Väldigt stark. Tror hans väljarrgupper uppskattar det.

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 3 av 5 plus Var skicklig offensivt i bland annat välfärdsfrågan, men i försvar av skattehöjning av folk som tjänar över 30 000 var han svag. På frågan ”Är 30 000 en hög lön” svarade Sjöstedt drömmande ”näeee”.

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 2 av 5 plus Superfin kostym med bra passform men hur är det möjligt att man släpper på Sjöstedt i tv med en smalrandig slips!? Man får ju
huvudvärk för mindre! Dessutom är slipsknuten på tok för bred, något han själv förstod och knöt om i pausen, men då var skadan redan skedd. Lite synd på en annars väldigt fin look!

Totalt: 9Betyg: 1 av 5 plus

Jimmie Åkesson (SD)

Paul Ronge, medierådgivare:

Betyg: 2 av 5 plus Blev helt isolerad, vilket märktes när samtliga partier tog debatten med Jimmie Åkesson om att hans politik var omänskligt. Det sög energin ur honom och han blev kraftlös. Övriga tog tydligt avståndstagande på sakligt sätt, vilket ställde till det för honom

Elaine Eksvärd, retorikkonsult:

Betyg: 3 av 5 plusÅkesson vill fokusera på invandrarfrågan och lyckas både med det och få enormt mycket fokus under debatten då samtliga partiledare tilltalade honom. Skickligt om det är det han vill, men alldeles för förutsägbart för tittarna. ###

Nina Johansson, modeexpert:
Betyg: 2 av 5 plus Enda killen som lyckats med sitt slipsval, modellen är up to date och väldigt rätt just nu. Dock känns både skjorta och kostym lite väl tajt. När vi snackar om trenden "tajt kostym" så gäller det inte storlek utan passform, bara så du vet Jimmy. Kanske även dags att titta över glasögon-valet?

Totalt: 7Betyg: 1 av 5 plus

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elaine Eksvärd

Jimmie Åkesson

Jonas Sjöstedt

Jan Björklund

Fredrik Reinfeldt