Ryska plan övade attack mot Sverige

Mitt i natten simulerade ryska bombplan anfall mot Stockholmsområdet och Sydsverige.

Övningen ägde rum på långfredagen utanför Gotska Sandön, avslöjar Svenska Dagbladet i dag.

Två danska Natoplan lyfte från Litauen och skuggade de ryska flygplanen på avstånd - men inget svenskt stridsflyg fanns i beredskap.

Händelsen under natten mot långfredagen den 29 mars har hållits hemlig i nästan en månad.

Men i dag avslöjar Svenska Dagbladet hur den ryska militären tränar på att attackera mål i Sverige.

Efter midnatt dök plötsligt sex ryska stridsplan upp på den svenska Försvarsmaktens luftövervakning. Flygplanen från baser i Sankt Petersburgområdet brukar normalt passera Finska viken och öster om Stockholms skärgård för att därefter vika av söderut.

Den natten svängde planen i stället mot Sverige.

– Jag kan bekräfta att det rörde sig om två bombplan – Tu-22 med jakteskort av Su-27-plan, säger generallöjtnant Anders Silwer till SvD.

Klockan två på natten var de två bombplanen och fyra jaktplanen utanför Gotska Sandön, tre-fyra mil från svenskt territorium, enligt tidningen.

Vid anflygningen mot Sverige delade de sex planen upp sig i två täter och genomförde simulerade attacker mot bestämda svenska mål, enligt SvD:s militärkällor.

Saknade beredskap

Bombplanen, som kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen, riktade in sig på Stockholmsområdet och Sydsverige – målen är två av Sveriges viktigaste militära anläggningar, enligt SvD:s källor.

Generallöjtnant Anders Silwer, försvarsmaktens insatschef, vill inte kommentera uppgifterna om övningens måltavlor men säger till SvD:

– De höll sig i internationellt luftrum vid Gotska Sandön och genomförde någon form av övning. Därefter vände de tillbaka samma väg de kommit.

Övningen fick larmet att gå hos Nato som skickade upp två danska F16-plan stationerade i Litauen. De hann aldrig ikapp de ryska stridsflygplanen utan skuggade dem på avstånd.

Men Sverige saknade beredskap. Varken flygplan eller piloter fanns redo för en insats under långfredagens natt, skriver SvD.

– Nej, vi hade inte plan i incidentberedskap, säger Anders Silwer till tidningen.

Sverige ska egentligen ha en insatsberedskap där två Gripenplan ska stå startklara för att identifiera och dokumentera främmande plan. Och vara beredda att avvisa inkräktare.

Beredskapen ska finnas varje dygn men hur många timmar är hemligt.

”Påminner om Kalla kriget”

Att Ryssland höll övningar under påsken var omskrivet av bland annat en rysk nyhetsbyrå, men trots det hade inte Sverige höjt beredskapen. Som ”normalt är bra”, enligt Anders Silwer.

– Idén med incidentberedskapen är att visa den andra staten: ”vi ser er, vi möter er, vi har koll på er”. Här hade vi uppenbarligen ingen beredskap och koll. Det är allvarligt, säger en källa till SvD.

Tidningen skriver att händelsen ”påminner om Sovjetunionens agerande under kalla kriget”, då attackplan kunde flyga rakt mot svenska flygbaser för att plötsligt slå helt om före den svenska gränsen.

Efter att inte ha flugit med bombplan över Östersjön sedan 1990-talet började ryssarna igen 2011 – men då på dagtid.

De ryska planen ska också ha övat attacker mot amerikanska mål i Stilla havet och en radarstation i Japan i slutet av februari i år.

Svenska försvarsdebatten

16 september 2012

 Den militära underrättelsechefen Stefan Kristiansson:

– Ryssland vill ha stabilitet, men risken blir att det blir stabilitet på Rysslands villkor, säger han till SvD.

31 december

 Överbefälhavaren Sverker Göranson:

– Mot ett begränsat angrepp kan vi försvara oss i en vecka – därefter behöver vi hjälp från andra länder, säger han till SvD.

9 januari 2013

 Försvarsminister Karin Enström (M) om försvarsförmågan:

– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer.

14 januari

 Sverige kan inte räkna med försvarsalliansens hjälp om vi skulle stå inför ett hot.

– Någonstans måste man dra en gräns, antingen är man med i Nato eller så är man det inte, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen

29 januari

 Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar försvaret "ett särintresse".

28 februari

 Efter ÖB:s kommentar om att Sverige bara kan stå emot ett ryskt angrepp i en vecka svarar Ryssland med en humoristisk Youtube-video.

Till tonerna av ABBAs "Mamma Mia" sjunger en komiker att Sverige borde lämna sin neutralitetspolitik och alliera sig med Ryssland.

11 april

 En finsk rapport om att Ryssland rustar för att överraska grannländer i väster får stor spridning i svenska medier.

12 april

 Försvarsminister Karin Enström kommenterar den finska rapporten.

– Den sker från en låg nivå.

Hon menar också att upprustningen inte är ett hot mot Sverige.

15 april

 Ryssland satsar mer när Europa och USA minskar sina försvarsbudgetar.

– Ambitionen är att byta ut 70 procent av försvarets utrustning till modernare varianter fram till 2020, säger Sam Perlo-Freeman på fredsforskningsinsitutet Sipri till TT.

Dåden i Boston
Publisert: