Över 350 000 syrier på flykt

Publicerad:

NYHETER

Bara i Turkiet finns över 100 000 i olika läger

1 av 3 | Foto: AFP
POJKEN GRÅTER I REN SKRÄCK Den här pojkens hem har förstörts i en regeringsattack mot stadsdelen Shaar i norra Aleppo. En kvinna skyndar fram för att trösta. Syriska armén tog tillbaka kontrollen av en historisk moské i Aleppo efter hårda strider, enligt uppgift från militär och observatörer.

Antalet syrier i turkiska flyktingläger är nu över 100 000, enligt turkiska myndigheter.

Totalt 100 363 syrier har registrerats i över ett dussin läger längs med gränsen till Syrien, meddelar turkiska krishanteringsmyndigheten AFAD i ett uttalande.

Enligt FN har över 2,5 miljoner syrier påverkats av striderna i hemlandet och nära 350 000 syriska flyktingar har registrerats i grannländerna. Alla som har flytt är dock inte registrerade.

Manar till eldupphör

Nu uppmanar det internationella fredssändebudet Lakhdar Brahimi till tillfälligt eldupphör i Syrien under den fyra dagar långa muslimska högtiden Eid al-Adha, som inträffar senare i oktober. Brahimi ber också Iran att hjälpa till.

"Lakhdar Brahimi har bett de iranska myndigheterna att bistå med att nå en vapenvila i Syrien under kommande Eid al-Adha, en av de heligaste högtiderna som muslimer runtom i världen firar", meddelar Brahimi i ett uttalande, enligt AFP.

”Har inte sålt klusterbomber”

Ryssland avfärdar uppgifter om att klusterbomber som landet sålt till den syriska regimen används av syriska regeringsstyrkor. Utrikesminister Sergej Lavrov sade på måndagen att uppgifterna inte kan styrkas eftersom vapen transporteras in i Syrien från flera olika kanaler. Därför är det, enligt honom, "mycket svårt" att säga vem som levererar vapen vart.

Klusterbomber är i många länder förbjudna på grund av deras oberäknelighet och att civila ofta skadas av bomber som blir liggande.

Utökade sanktioner

EU utökar sanktionerna mot Syriens regering med frysta tillgångar och reseförbud riktade mot 28 syrier och två företag. Beslutet fattades vid ett möte mellan EU:s utrikesministrar, skriver AFP.

Det är den nittonde omgången av EU-sanktioner sedan det syriska upproret började i mars 2011 och totalt är nu 181 personer och 54 företag svartlistade.

TT-Interfax-AFP

Publicerad: