Nyheter

Cyperns plan B: ryska miljarder

Av: 

Anders Clark

NYHETER

Sa nej till EU – ringde Putin

Cyperns parlament sa nej till EU:s krav.

Sen ringde landets president Rysslands Vladimir Putin.

Nu kämpar landet för att nå en lösning under stadskassans sista dagar.

Dagen efter omröstningen som sa nej till EUs krav på tvångsbeskattning av Cyperns småsparares bankkonton samlades landets politiska ledare. Cyperns president Nicos Anastasiades träffades partiledare i ett krismöte.

Men lösningen på landets problem jagades också på annat håll: Finansministern Michalis Sarris åkte till Ryssland och träffade sin ryska motsvarighet Anton Siluanov för att diskutera krisen och den 2,5 miljarders euro-kedit som Ryssland gav landet 2011 och som Cypern vill få förlängd.

Finansminister Anders Borg kommenterade situationen till Svd.se:

– Europa är i djupa och fundamentala problem, som måste lösas med att samhällsmodellen i Sydeuropa görs om.

Samtalar med Putin

Samtidigt uppger Cyperns president Anastasiades kansli att han haft ett "konstruktivt" telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin. Ryska medier spekulerar i möjligheten att han söker rysk hjälp i jakten på alternativ finansiering.

Cypriotiska banker har tidigare kritiserats för att vara pengatvättningsmaskiner för svarat pengar från Ryssland. Ryska privatpersoner och företag uppges har 31 miljarder dollar på cypriotiska banker.

Cyprioterna förstår inte

Engångsskatten på banktillgångar gjorde att parlamentet sade blankt nej och Cypern måste nu försöka hitta ett annat sätt att låna pengar för att rädda Cypern från stadsbankrutt.

Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble sa tidigt på onsdagsmorgonen att “ECB (Europeiska centralbanken, förf. anm.) har gjort det klart att utan ett reformprogram kan stödet till Cypern inte fortsätta. Någon behöver förklara det för cyprioterna och jag tror att det finns en fara i att de inte kommer kunna öppna bankerna alls”, enligt BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: