FN röstade ja till palestinierna

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
138 av FN:s 193 medlemsländer röstade för resolutionen - 9 var emot och 41 avstod.

FN röstade i kväll ja till att ge palestinierna status som observatörsnation.

Palestinierna har därmed tagit ett steg närmare FN och kan bli medlemmar i olika internationella organ.

Israel vägrade att godkänna beslutet utan ifrågasatte i stället hela FN:s roll i den historiska konflikten mellan parterna.

138 av FN:s 193 medlemsländer röstade för resolutionen - 9 var emot och 41 avstod.

Frågan har splittrat både EU och FN och handlar om huruvida palestinerna ska uppgraderas från att vara observatörer till att bli en observatörsnation - en så kallad icke-medlemsstat.

Uppgraderingen betyder bland annat att palestinierna kan bli medlemmar av olika internationella organ, mest kontroversiellt i Internationella brottsmålsdomstolen, skriver Sveriges Radio.

"Sista chansen för en tvåstatslösning"

Vid omröstningen i kväll sa Mahmud Abbas, den Palestinska myndighetens president, att omröstningen är "sista chansen" för en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Han manade generalförsamlingen att "utfärda en födelseattest för staten Palestina", skriver TT.

Han sa sig även vilja blåsa nytt liv i fredssamtalen med Israel.

"Fientligt och förgiftat"

Israel röstade nej till resolutionen. När landets FN-sändebud tog plats i talarstolen kallade han resolutionen "ensidig" och menade att den "driver freden bakåt". Han gav även en känga till FN för fredsarbetet mellan Israel och Hamas och sa att det enda sättet att få fred är att parterna enas sinsemellan, skriver AP.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde Abbas tal som "fientligt och förgiftat". Enligt Netanyahu blir en tvåstatslösning ännu mer avlägsen, när Palestina blir observatörsstat i FN.

– Det här är inte ord från en man som vill ha fred, sade han, enligt TT.

Sverige väntade in i det sista

Palestinierna ansökte för ett år sedan om att bli fullvärdiga medlemmar i FN. Ansökan saknade stöd i FN:s säkerhetsråd - där de fem permenenta medlemmarna USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina har vetorrätt.

Sverige tillhörde då de 14 länder som röstade nej, skriver TT.

Inför dagens omröstning har majoriteten av FN:s 193 medlemsländer varit positiva - och flera av de "tunga" som Frankrike har på förhand sagt att de tänker rösta ja.

Den svenska regeringen har varit splittrad i frågan och väntade in i det sista med att gå ut med ett beslut. Tidigare i dag meddelade utrikesminister Carl Bildt att Sverige tänkte rösta ja.

"Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap" skrev han på sin blogg.

Bildt betonade också att omröstningen inte handlar om att "erkänna Palestina som stat och ge fullt FN-medlemskap, utan som en uppgradering".

”Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få igång konkreta förhandlingar för en sådan”.

Publicerad: