Nyheter

Barnhemmet straffade barnen med våld

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

I flera år ska barnhemmet Oasen ha använt våldsam bestraffning mot barnen på boendet.

Nu träder barnen fram och berättar om sina skräckupplevelser.

– Det känns som att det var värre än ett helvete.

– Det kändes som att jag blev mördad av dem, säger "Alex", 12, till TV4:s Kalla fakta."Alex" hade diagnosen posttraumatisk stressyndrom när han med sin mamma "Rosie" kom till barnhemmet Oasen i Aneby. De hade blivit utsatta för hedersvåld och var traumatiserade. Men vistelsen på på det privata HVB-hemmet Oasen skulle visa sig leda till att "Alex" hamnade i ett mardrömstillstånd som bara blev värre och värre.

Visar upp blåmärken

I en film inspelad med hjälp av en mobilkamera visar "Alex" upp sina blåmärken han fått på hemmet. Han berättar för Kalla fakta hur han blev brutalt nerbrottad av personalen upprepade gånger.

– Han tog min arm och kastade in mig i mitt rum. Han puttade in mig och slog in mitt huvud på sängen och sen kastade han ner mig på marken. Sen kommer en annan och hjälper till, säger han i programmet.

Barnen stängs in

"Alex" historia är inte unik. Flera barn och ungdomar träder fram i programmet och berättar om hur det blivit brutalt nerbrottade. De berättar hur personalen vrider om armarna och trycker ner dem på golvet. I det så kallade timeout-rummet, ett litet och kalt utrymme med en ensam lampa i taket, stängs barnen in om de är utåtagerande och ska lugna ner sig. Enligt boendets egen policy får rummet inte användas mer än 5-15 minuter åt gången, och aldrig i bestraffning- eller isoleringssyfte. Men barnens berättelser vittnar om att de kunde sitta där i timmar, flera dagar i veckan.

Barnhemmet polisanmält

Efter ett stort antal anmälningar mot Oasen och ett tiotal inspektioner har Socialstyrelsen till slut valt att polisanmäla barnhemmet. Även flera familjer vars barn bott på Oasen har polisanmält hemmet.

– Vi polisanmäler Oasen därför att man på ett olagligt sätt begränsar barns rörelsefrihet, genom att hålla fast dem, att i vissa fall stänga in dem, att lägga ner dem på marken. Det ser vi oerhört allvarligt på, säger Birgitta Hagström, enhetschef på Socialstyrelsen i Jönköping till TV4 Nyheterna.

Barnhemmet Oasens talesperson Bo Hjort säger att han varken sett programmet eller Socialstyrelsens polisanmälan, men att personalen i vissa fall är tvungna att använda nödvärnsrätten.

– Det som beskrivs är akuta våldssituationer där barn kan skada personal eller andra barn, säger han.

Inslaget sänds i Kalla fakta i TV4 kl. 19.30 i kväll, med efterföljande debatt i Kalla fakta studio i TV4 News kl. 20.00.
 

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: