Det här lockar bananflugor till frukten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är inte själva frukten som gör att bananflugor dras till våra fruktskålar. Flugorna lockas dit av små jästorganismer, som sitter på frukten, visar ny forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet

Få djur är så vanliga i våra hem som de små, ibland irriterande, bananflugorna.

– De är allätare. De gillar all frukt, och finns gärna på ett glas överblivet rödvin, säger Marie Bengtsson, professor i kemisk ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp.

Nu vet man mer om vad flugorna egentligen är ute efter. Flugförsök på SLU gav ett överraskande resultat.

– Vi tog bort allt utom jästen, och hade inte alls väntat oss att de skulle vara lika attraherade. Man har alltid trott att det krävs dofter från äpple, vin eller någonting sådant. Men det räckte med bara jästdoften. Vi häpnade, säger Marie Bengtsson till TT.

Jäst finns överallt

Olika former av jästorganismer är inte svåra att hitta.

– Jäst finns i princip överallt. Vi har det på huden, och det finns jästsporer i luften. När äppleblommor öppnar sig, hittar man jäst där redan efter ett kort tag, säger Bengtsson.

Regn och annan sköljning med vatten spolar bort jästcellerna, men bara tillfälligt. I många fall överförs de till frukten av flugorna själva när dessa lägger ägg, ofta på något ställe där frukten redan är lite skadad.

– Det är ett sätt att hjälpa till med nedbrytningen, så att fluglarverna ska få en riktigt god måltid när de kryper ur äggen, säger Marie Bengtsson.

Hotande Suzukifluga

Nu hoppas forskarna att upptäckten kan bli till nytta för fruktodlare och konsumenter. Inte minst söker man kunskap för att bemöta en nära släkting till bananflugan.

– Suzukiflugan, som kommer från Kina, har på några år blivit den största skadegöraren på frukt- och bärodlingar i Europa, säger Peter Witzgall, som också är professor i kemisk ekologi vid SLU.

Publicerad:

LÄS VIDARE