Bil försöker köra på flyktingbarn

En förare i en personbil har försökt att köra på barn och ungdomar vid ett boende för ensamkommande flyktingar i Älvdalen, rapporterar Dalarnas Tidningar.

– Vi har jättemysiga ungdomar och det är inte acceptabelt att de ska uppleva att de hotas eller behöver vara rädda, säger verksamhetschefen Mathias Jones till dt.se.

Hemmet har polisanmält händelserna som inträffat vid två tillfällen på en parkeringsplats i centrum. Första gången den 19 augusti. Den senaste händelsen var i början på september.

–  En vit Volvo har kört mot dem i hög fart. De fick väja annars skulle de bli påkörda, säger Mathias Jones till Aftonbladet.

"Svarade med hånskratt"

Den utpekade bilen, en vit personbil, och föraren av den ska vara känd för de ansvariga på boendet.

Ungdomarna tror att händelsen är riktad mot dem eftersom de kommer från ett annat land.

– En av dom frågade vad han höll på med och då fick han ett hånskratt tillbaka, säger Mathias Jones.

Verksamhetschefen har själv försökt prata med föraren, men han har inte kunnat ge några "vettiga svar".

Tidigare har ungdomarna på boendet utsatts för att någon har pekat finger åt dem. Händelserna med bilpåkörningen är den allvarligaste incidenten mot killarna som är i åldrarna 16-18 år.

– De blev förstås jätterädda och arga. De har sett Älvdalen som ett säkert och tryggt ställe.

"Vi ser allvarligt på det här"

Bo Eriksson, pressinformatör vid Dalapolisen menar att polisen i Mora har goda förhoppningar om att få tag i föraren av bilen. Händelserna rubriceras som misshandel.

– I ett av fallen, och kanske eventuellt båda, har ett barn ramlat omkull, därför rubriceras som misshandel. Vi ser allvarligt på det här, säger han.

Polisen vet inte i nuläget om händelserna är riktade mot flyktingbarnen specifikt. Polisen

– Det har varit mycket vårdslös körning där i kommunen, vi har haft en del trafikkontroller. Vi vet inte om den delen har något samband med det här. Det kanske inte är riktat mot flyktingbarnen specifikt, men vi utreder hur det egentligen står till, säger Bo Eriksson.

Publisert: