Mejla

Wolfgang Hansson

Besvikna väljare ser Bush i Obama

Publicerad:

Amerikanska presidenter får inte sitta mer än två perioder, åtta år.

Ändå förleds man att tro att det är samme man som suttit i Vita huset i över tolv år.

Möt George W Obama.

Bilden där George W Bushs och Barack Obamas ansikten smälts samman fick snabbt spridning i sociala medier.
Bilden där George W Bushs och Barack Obamas ansikten smälts samman fick snabbt spridning i sociala medier.

Häromdagen hade nätsajten Huffington Post en förstasida där man smält ihop bilder av George W Bush och Barack Obama till en. Bilden fick extremt snabb spridning i sociala medier.

Skälet är att det bland Barack Obamas väljare finns en stor besvikelse över hans sätt att agera som president.

"Visselblåsaren" Edward Snowden hävdar att det delvis var av besvikelse över att Obama inte stoppade Bush avlyssningsprogram som gjorde att han avslöjade dem.

– Jag trodde på Obamas löften, säger Snowden till The Guardian. Jag tänkte avslöja vad jag visste men väntade på att Obama skulle bli vald. Sen fortsatte han sin företrädares politik.

Gått för långt

Innan han valdes var Obama en stark kritiker av framförallt Bushs agerande efter terrordåden den 11 september 2001. Bush hade gått för långt, tyckte Obama. Han kritiserade sin företrädare för att sätta medborgerliga fri- och rättigheter ur spel både genom att i hemlighet beordra en massiv telefonövervakning av tiotals miljoner amerikaner, med att använda förarlösa flygplan i attacker mot terrorister där även civila dödades. Och inte minst genom att låta spärra in misstänkta terrorister på obestämd tid i Guantanamolägret.

Obama lovade att stoppa övergreppen.

Facit efter mer än fyra år i Vita huset är inte särskilt smickrande för Obama.

* Den förhatliga avlyssning Bush lät genomföra i hemlighet har han själv varit med om att godkänna som president. Sedan den avslöjats har Obama stenhårt försvarat den mest omfattande övervakningen av människors privata sfär som någonsin gjorts i USA. En helomvändning jämfört med hans inställning innan han blev vald.

Jagar läckor

* Obama har till och med hårdare än Bush jagat läckor. Under hans tid i Vita huset har sex regeringstjänstemän åtalats i fall som rör läckande av information. Dubbelt så många fall som under alla tidigare administrationer sammantaget.

* Antalet drönarattacker har ökat kraftigt under Obamas tid vid makten. Med följden att också antalet civila offer ökat dramatiskt. Obama har upptäckt att drönarna är ett billigt och effektivt sätt att döda terrorister istället för att försöka fånga dem och ställa dem inför rätta. Dessutom är det mesta om drönarkriget hemligt. Obama slipper stå till svars.

* Dag ett i Vita huset beordrade Obama stängningen av Guantanamolägret. Kongressen har satt käppar i hjulet. Istället för att ta strid har Obama drivit frågan halvhjärtat. Istället för vanliga civila rättånger på amerikansk mark som Obama utlovat fortsätter han Busherans militärtribunaler på Guantanamo.

Kräver ursäkt

Till och med motståndarna utnyttjar Obamas omsvängning trots att den gynnar dem. Ari Fleischer, Bush förste pressekreterare kräver att Obama ska be Bush om ursäkt.

– Drönarattacker, avlyssning, Guantanamo. Obama driver igenom Bush fjärde presidentperiod. Ändå anklagade han Bush för att bryta mot grundlagen, skriver Fleischer på Twitter.

På vissa punkter har Obama brutit med Bush politik. Obama har avskaffat den tortyr som Bush tillät, han avslutade kriget i Irak och är på väg att avsluta det i Afghanistan.

Ändå besväras han av ett allmänt intryck av att han blivit en president som säger en sak men som i praktiken gör något helt annat.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: