Nyheter

Hårda ord väntas i vårens sista debatt

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

Anette Holmqvist

Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och Mikael Damberg ska debattera i riksdagen.
Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, Jonas Sjöstedt och Mikael Damberg ska debattera i riksdagen.

NYHETER

Dagens partiledardebatt i Riksdagen blir en konfliktfylld historia.

Flera hårda attacker och speciella knep utlovas. 

– Jag ska prata om hur orimligt det är att privat vinstintresse ställs före elevernas utbildning i skolan, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Efter dagens partiledardebatt stänger Riksdagen i stort sett ned för säsongen. För politikerna återstår då bara Almedalsveckan i början av juli. Men den sista drabbningen ser ut att bli allt annat än sommartrevlig. Flera partiledare flaggar för hårda attacker och oväntade knep för att ta hem segern.

Som vanligt så inleds debatten med en drabbning mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och gruppledaren Mikael Damberg, som tar fajten i S-ledaren Stefan Löfvens ställe eftersom han saknar riksdagsplats.

Fokus på ungdomsjobb

Båda två kommer fokusera på ungdomsjobben men Damberg kommer också lyfta småföretagande och kritisera regeringen för vad han ser som svikna vallöften. Men för statsministern handlar det också om att vara på hugget, eftersom han fick kritik för passivitet efter den senaste tv-debatten i början av maj.

– Han var lite tillbakadragen och nästan recenserande. Jag hoppas Reinfeldt kommer vara mer aktiv i Riksdagen och framför allt har något att säga om arbetslösheten, säger Jonas Sjöstedt (V).

V-ledaren kommer själv att fokusera på vinster i välfärden.

– Jag tänkte prata mycket om skolan och utgå ifrån John Bauer-koncernen som avvecklar alla sina skolor och hur orimligt det är att privata ägares vinstintresse ställs före elevernas utbildning, säger han.

”Ska slakta S-politik”

FP-ledaren Jan Björklund ska fokusera på skola och jobb, men planerar också att gå till hård attack mot den rödgröna oppositionen i regeringsfrågan - där flera frågetecken fortfarande finns.

Centerpartiets Annie Lööf ska prata miljö, näringspolitik och jobbskapande i sitt anförande och planerar enligt sin stab att "slakta" framför allt S politik på de områdena.

– Hon kommer syna deras politik och såga den genom att ta upp konkreta exempel på deras förslag som leder till färre jobb, säger Lööfs presschef Anna-Karin Nyman.

SD:s Jimmie Åkesson planerar att ta upp Husbykravallerna medan Miljöpartiets Åsa Romson ska fokusera på klimatet. KD:s Göran Hägglund ska fokusera på värderingsfrågor.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter