Nyheter

Uri Geller pekas ut som CIA-agent

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

Arbetade som "psykisk spion" för underrättelsetjänster

SKEDBÖJARE Illusionisten Uri Geller, som blev känd för att kunna förvrida metall, pekas nu ut som spion – både för CIA och för Mossad.
SKEDBÖJARE Illusionisten Uri Geller, som blev känd för att kunna förvrida metall, pekas nu ut som spion – både för CIA och för Mossad.

Han är mest känd för att bända skedar med tankekraft.

Men illusionisten Uri Geller kan ha haft en hemlig karriär – som agent för CIA och Mossad, enligt uppgifter i en ny dokumentärfilm.

– Jag försökte genomföra positiva uppdrag. Jag sa "ingenting mörkt", säger Geller till The Independent.

I en ny dokumentärfilm pekas illusionisten Uri Geller ut som spion för underrättelsetjänsterna CIA och Mossad.
Enligt uppgifter i filmen, som ska visas på BBC i höst, ville den amerikanska underrättelsetjänsten använda Gellers "speciella förmågor" i sitt arbete, skriver flera internationella medier.

Skulle radera information

Enligt före detta agenter som dokumentärfilmaren Vikram Jayanti har pratat med var Uri Geller involverad i underrättelsetjänsternas arbete.

Bland annat ska illusionisten ha anlitats för att störa radaraktivitet när Israelisk militär stormade ett kapat plan, skriver The Independent.

Uri Geller anlitades också av CIA för att radera information på en diskett som sovjetiska diplomater fraktade från Mexico.

Det är dock oklart om uppdragen lyckades.

"Ingenting mörkt"

Geller själv är tystlåten om sitt spionliv, men medger att CIA ville att han skulle stoppa en gets hjärta med hjälp av tankekraft.

Något han tackade nej till, av rädsla för att underättelsetjänsterna skulle be honom att utföra exprimentet på människor som ett nästa steg.

– Jag försökte genomföra positiva uppdrag. Jag sa "ingenting mörkt", säger Geller till The Independent.

Möte med Carter

Uri Geller ska ha anlitats av CIA när det kalla kriget pågick som värst. De båda supermakterna USA och Sovjetunionen kapprustade bland annat med psykologisk stridsföring och enligt dokumentärfilmen ska amerikanska presidenter ha rådfrågat Geller.

– När Jimmy Carter blev vald till president kallade han upp Uri Geller för en fyra timmar långt samtal kring Sovjets psykologiska hot, säger Vikram Jayanti.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: