Mitt Romney tar in på Obama i Pennsylvania

Publicerad 2012-11-04

Pennsylvania ska vara en säker vinst för Barack Obama.

Nu visar en undersökning att Mitt Romney nästan är i kapp i delstaten och att den kan vara en ny swingstat.

Här är spelet om staterna.

President Barack Obama och Mitt Romney är inne på slutspurten inför valet på tisdag.

Barack Obama ska göra ett sista försök i att försöka vinnar röster i flera av Mitt Romneys så kallade säkra stater, där han enligt opinionsundersökningarna har ett övertag.

Presidenten har all anledning att vara orolig. Republikanen Mitt Romney tar in på honom i delstaten Pennsylvania som anses vara Obama-land, enligt Trib Lives egen mätning. Både Romney och Obama får 48 procent i undersökningen.

Demokraterna har vunnit i Pennsylvania de fem senaste presidentvalen och är en delstat som Obama räknar med.

Jämt i swingstaterna

I ett amerikanskt presidentval är det inte majoriteten av rösterna som avgör. Det är viktigast att vinna många och jämna delstater. Därför har Romney och Obama de senaste månaderna rest till de så kallade swingstaterna, som är osäkra och svänger i opinionsundersökningarna.

Enligt det senaste opinionsläget leder Barack Obama med 47,4 procent med Romney hack i häl på 47,2 procent. Vissa mätningar, gjorda av bland annat Politico, hävdar att båda två ligger lika på 48 procent. Därför kommer swingstaterna bli avgörande i tisdagens presidentval i USA.

I dag tillkom ytterligare en swingstat, Pennsylvania. Passande nog intog Romney staten på söndagen för att locka över väljare från Obama.

Krävs 270 elektorsröster

Varje amerikansk delstat har ett antal röster, så kallade elektorsröster, och det är dessa elektorer som formellt utser presidenten.

Antalet röster hänger ihop med hur många innevånare en delstat har. Det krävs 270 elektorsröster för att vinna presidenttiteln.

Barack Obamas team anser att Pennsylvanias 20 elektorsröster är självklara och att presidenten måste vinna den staten.

Här är läget i swingstaterna som kommer avgöra om Obama blir omvald eller om Romney återtar Vita huset åt republikanerna. Materialet är sammanställt av AP.

Här är läget i swingstaterna

Antal elektorsröster per delstat anges i parantes.

Stater som Obama försvarar:

  Ohio (18)

I de senaste opinionsundersökningarna ledde Obama i Ohio med 2-5 poäng, ett illavarslande tecken för Romney. Ingen republikan har sedan inbördeskriget förlorat valomröstningen i staten och sedan gått vidare till att ta över Vita huset.

Ohioborna tros också komma ihåg Obamas räddningsaktion mot den skuldsatta bilindustrin under 2009 och att Romney motsatte sig den.

Obamas team tror att Mitt Romney har underminerat sina möjligheter i Ohio genom att lansera en reklam som varnar för att bilmärket Chrysler ska flytta sin produktion av modellen Jeep till Kina. Uppgifterna har dementerats av bolagets vd.

Obama leder i Ohio med i genomsnitt 2,9 procent.

  Wisconsin (10)

Demokraterna har haft ett starkt fäste i staten i flera år. Senast en republikan vann staten var Ronald Reagan år 1984.

Men demokraterna är inte ohotade. Republikanerna har lyckats avvärja demokraternas försök att driva bort guvernör Scott Walker i ett återkallat val i år och Romneys vice presidentkandidat, Paul Ryan kommer från staten.

Presidenten leder med i genomsnitt 5,4 procent.

  Iowa (6)

Här har presidenten ett starkt fäste bland invånarna på gräsrotsnivå och tros ha en fördel jämfört med Romney bland de som valt att rösta i förtid.

Obama leder i Iowa med i genomsnitt 2,5 procent.

Stater på spel:

  Florida (29)

Det här är den största swingstaten och avgör ofta presidentval.

Obama tävlar starkt där för att säkerställa ett övertag.Om han vinner i Flora så är det nästan omöjligt för Romney att ta över Vita huset.

Florida har länge haft högre arbetslöshet än landets genomsnitt. Därför har många analytiker förväntat sig att Florida ska svänga till Romney.

Obama leder flera av de senaste undersökningarna. Om han kan få ett stark fäste hos demokraterna i de södra delarna i staten så kan ha överraskande nog vinna.

Romney leder med ett genomsnitt på 1,4 procent.

  Virginia (13)

Obama blev den första demokraten att vinna valet i Virginia sedan 1964. Varken Obamas eller Romneys team verkar veta om staten kommer att återgå till republikanerna i detta val.

Obama måste maximera valdeltagandet bland studenter och afroamerikaner i städerna Richmond och Norfolk.

Romney hoppas fånga upp de konservativt skolade innevånarna på landsbygden och minska på Obamas väljare bland medelklassen i Washington DC:s förorter.

För närvarande leder Romney med i genomsnitt 0,3 procent.

  North Carolina (15)

Staten som mest sannolikt kommer att vända sig till republikanerna. Obama vann i staten 2008 med 14 000.

Romneys medhjälpare är säkra på att republikanen kommer att vinna. Samtidigt har Obamas läger ansträngt sig för att mobilisera en massiv förhandsröstning. Det gör att presidenten kommer att vara konkurrenskraftig ända fram till valdagen.

Romney har 3,8 procents ledning i genomsnitt.

  Colorado (9)

Romneys har störst chans att ta en swingstat i västern i Colorado. Obama är beroende av kvinnor och spansktalande väljare för att hålla kvar honom i spelet.

Han leder kampen med knappt 1 procent i genomsnitt.

  New Hampshire (4)

Den nordöstra staten känner till Romney väl eftersom att han tjänstgjort som guvernör i närliggande staten Massachusetts.

Obama vann i den här staten 2008 och leder undersökningarna med i genomsnitt 2,8 procent.

Stater som kan vara klara:

  Nevada (6)

Obamas kampanjledning hävdar att presidenten har ett stort försprång i Nevada eftersom flera har röstat i förväg i presidentvalet. Det innebär att Romney måste vinna stort i omröstningen på valdagen.

Obama har ett stort övertag bland de latinamerikanska väljarna. För några veckor sedan åkte han till Las Vegas casino för att hälsa på väljargruppen och den insatsen verkar ha lönat sig.

Presidenten leder i Nevada med 2,7 procent i genomsnitt.

Romneys sista chans:

  Pennsylvania (20), Michigan (16), Minnesota (10)

Romney gör ett sista svep i Pennsylvania på söndagen. Han har sedan tidigare ignorerat nyckelstaten under större delen av kampanjen.

Demokraterna menar att Romneys drag visar uttryck av desperation och är ett erkännande över att han inte kan få ihop sina 270 elektorsröster på annat håll.

Obama leder i genomsnitt med 4,6 procent.

Republikanerna har köpt stora reklamplatser i de demokratiska staterna Minnesota, där Obama har tagit steget upp med fem punkter, och i Michigan där Obama leder med 3,5 procent i genomsnitt.

Källa: AP