Mordmisstänkt svensk har flytt från Thailand

STOCKHOLM/BANGKOK. Rättegången mot den svenska 18-åringen skulle inledas i Bangkok den 13 mars – men den misstänkte mördaren infann sig aldrig.

Nu tros han vara tillbaka i Sverige.

– Thailändska myndigheter uppger att han lämnade landet den 12 mars, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Det var i augusti i fjol som den unge mannen åkte till Thailand på semester tillsammans med sin flickvän. Efter en vecka i Pattaya reste de till staden Sakaew i östra Thailand – flickvännens hemstad.

På plats i östra Thailand ska flickvännen ha presenterat svensken för en man hon träffat på internet, en 18-årig thailändare. De unga männen hamnade i bråk på ett hotellrum vilket slutade med att thailändaren dog efter att ha blivit knivhuggen flera gånger, bland annat i nacken.

Släpptes mot borgen

Svensken, som är hemmahörande i Mellansverige, erkände att han knivhuggit thailändaren, men hävdade att han agerat i självförsvar. Han greps av lokal polis, misstänkt för mord.

– Han blev frihetsberövad i augusti men släpptes i december i fjol mot borgen, efter häktesförhandlingar, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Borgen låg på omkring 7 000 kronor.

Under hösten, innan han släpptes ut, satt svensken på en ungdomsvårdsanstalt och hade regelbunden kontakt med såväl Sveriges ambassad som svenska kyrkan.

"Lämnade landet den 12 mars"

När förhandlingarna och rättegången mot mannen skulle återupptas för två veckor sedan, den 13 mars, infann sig mannen aldrig.

– Thailändska myndigheter uppgav att han lämnade landet den 12 mars, säger Anna Buhré Kervefors.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet ska den unge mannen nu vara tillbaka i Sverige.

Rikskriminalpolisen vill inte kommentera huruvida det finns en internationell efterlysning efter mannen eller om thailändska myndigheter tagit kontakt.

Straffet för mord i Thailand är från 22 års fängelse till livstid. Vid ett erkännande kan strafflängden halveras.

Publisert: