Australiens premiärminister förlorade striden

Foto: AP
Julia Gillard har accepterat utmaningen för att tysta sina kritiker.

avBjörn Barr

NYHETER

Australiens stridbara premiärminister Julia Gillard utmanades – av sitt eget parti.

I en omröstning som hölls på onsdagen förlorade hon striden mot partikamraten Kevin Rudd.

Nu kommer hon att lämna posten som premiärminister.

Med siffrorna 45 för Gillard och 57 för Rudd förlorar partiledaren Julia Gillard förlorar labourpartiets partiledaromröstning mot utmanaren Kevin Rudd. Det innebär att hon kommer att lämna sin post – både som partiledare och premiärminister. I ett tidigare uttalande lovade Gillard att helt ge upp politiken om hon förlorade omröstningen.

Världsberömt tv-klipp

Australiens Julia Gillard har varit i hetluften förr, bland annat i ett världsberömt tv-klipp när hon skäller ut oppositionsledaren Tony Abbot för sexism. För det har hon både fått ros och ris, bland annat hånades hon på en meny i Australien. Men utmaningen från det egna partiet var inte lika lätt att bemästra. Delar av labourpartiet ville återinsätta den förre labourledaren Kevin Rudd som premiärminister. Och Julia Gillard accepterade utmaningen för att tysta sina kritiker.

”Ett Loch Ness-odjur”

Idén om att återinsätta Kevin Rudd har cirkulerat i parlamentets korridorer under de senaste veckorna och har gett upphov till intensiv ryktespridning. Ett förfarande som enligt Julia Gillard påminner om Loch Ness-odjuret: Många pratar om det men ingen har sett det.

– Du kan kalla mig gammaldags men ett normalt förfarande är att utmanaren tar kontakt med partiledaren och ber dem att hålla en omröstning om ledarskapet. Det har inte hänt här, sa Gillard till Sky News Australia innan omröstningen.

Oroliga inför valet

Huvudskälet till att delar av labourpartiet ville byta ut Gillard är att hennes opinionssiffror dalat på sistone, skriver the Guardian. Om siffrorna för labourpartiet håller i sig fram till valet i höst kommer de med stor sannolikhet att förlora regeringsmakten.