Löfven: Han måste välja sida

Av: Anette Holmqvist, Per Bohman, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Omar Mustafa.

Stefan Löfven tycker att Omar Mustafa måste välja mellan det Islamiska förbundet och Socialdemokraternas partistyrelse.

Omar Mustafa kan inte vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Det var partiledaren Stefan Löfven mycket tydlig med när han fick frågan av TT vid ett besök i Härnösand på lördagen.

– Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart.

Redan i torsdags uttalade sig Stefan Löfven om Omar Mustafa i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

– Det finns inget utrymme för att vi ska kunna misstänkliggöras för antisemitism, inte en millimeter, sa Socialdemokraternas partiordförande.

Riksdagsledamot kräver Mustafas avgång

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, fortsatte Löfven.

Löfven har inte själv pratat med Omar Mustafa, som är ordförande för en organisation som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika lagliga status.

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom och som nu har ansvaret för att reda ut frågan, sade Löfven.

Publicerad: