Nyheter

Sex av sju politiska lobbyister var positiva när ”Hans Peterson” ville köpa inflytande

Av: 

Erik Wiman

Richard Aschberg

NYHETER

Sex av sju lobbyister är positiva när Aftonbladets alias Hans Peterson tar kontakt för att köpa politiskt inflytande.

Alla jobbade tidigare i riksdagen eller på regeringskansliet och har nu bytt sida.

Sten Tolgfors, 46, M, före detta försvarsminister, gick till PR-byrån Rud Pedersen: Nappade direkt när Aftonbladets reportrar ställde frågor om ny lag.
Sten Tolgfors, 46, M, före detta försvarsminister, gick till PR-byrån Rud Pedersen: Nappade direkt när Aftonbladets reportrar ställde frågor om ny lag.

I samtliga fall utgav sig Aftonbladets reportrar för att vara en ”Hans Peterson”, en företagare fråjkn Sundsvall som driver asylboenden och vill att staten ska instifta regler för vem som ska ha rätt att driva boenden eftersom branschen har fått så dåligt rykte.

”Hans Peterson” har sagt sig företräda en grupp om tio personer som alla har lukrativa kontrakt med Migrationsverket om asylboenden. Han har varit tydlig med att de nu vill betala för att få riksdagsledamöter och andra makthavare att driva frågan om en hårdare reglering av asylboenden.

I Hans Petersons namn kontaktade Aftonbladet sju lobbyister på olika byråer. De har alla tidigare arbetat som politiska tjänstemän i regeringskansliet eller som riksdagsledamöter/ministrar.

Rekomenderade andra

Av de sju tillfrågade personerna var det bara en som avfärdade Hans Peterson när han ville köpa politiskt inflytande – Per Schlingmann, moderaternas förre chefsstrateg.

Han tyckte att det lät ”intressant” och gärna kunde rekommendera andra, men tackade själv nej till uppdraget.

Som vi kunde avslöja i går skickade tidigare riksdagskvinnan Christine Jönsson en offert på 50 000 kronor för sina tjänster. Förre försvarsministern Sten Tolgfors ville gå vidare och stämde träff på sitt kontor i Stockholm.

En annan som nappade är moderaten Sebastian Cederschiöld. Han valdes in i riksdagen för Moderaterna 2006 - men hoppade av nästan omedelbart när lobbyistbyrån JKL öppnade plånboken.

Cederschiöld vill ha ett möte med ”Hans Peterson” och svarar: ”Det är nu rätt läge politiskt att initiera den typ av förslag Du skisserar.”

”Rätta kontakterna”

I mejlet framhåller Cederschiöld att han har just de rätta kontakterna i regeringen för att driva frågan kring asylboenden. ”Tobias B nämnde denna huvudvärk när vi flög ihop från Bryssel för några veckor sedan.”

Sebastian Cederschiöld har mer än sex års erfarenhet som lobbyist hos JKL, samma bolag som Göran Persson jobbar för. Cederschiöld blev delägare 2012 och har kallats ”kommersiellt driven” av byråns vd.

I mejlet till Hans Peterson fortsätter Cederschiöld:

– Jag har i många liknande ärenden genom åren

arbetat med en metod med riktade forum för att få till en förändring.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter