Butikskedjan fälls i mål om bh-skylt

avLouise Frilund

Tvingades visa bh-storlek – får 50 000 kronor i ersättning

Evelina kände sig diskriminerad när hon tvingades ha sin bh-storlek på namnskylten när hon jobbade.

Så hon stämde butikskedjan Change.

Nu får hon en diskrimineringsersättning på 50 000 kronor.

– Jag har fått upprättelse, säger Evelina.

Underklädskedjan Change tvingade sina anställda i butiken i Sundsvall att ha sin bh-storlek på namnskylten. Men Evelina  som var anställd i butiken kände sig diskriminerad och ifrågasatte varför skylten var nödvändig. Vilket kedjan menade att den var.

Tillsammans med fackförbundet Handels stämde Evelina då Change of Scandinavia på 300 000 kronor för diskriminering och brott mot kollektivavtalet.

”Stor seger”

I dag kom domen som säger att Change fälls för könsdiskriminering och ska betala 50 000 kronor till Evelina i ersättning.

– Jag tycker att det är fantastiskt. De flesta som jag har pratat med har sagt att det är helt sjukt det som hänt. Nu har jag fått upprättelse, säger Evelina till Aftonbladet.

Domstolen har funnit att Evelina varit beordrad att bära en namnskylt med bh-storleken. Enligt Arbetsdomstolen är det uppenbart att hon aldrig skulle ha utsatts för skyltkravet om hon inte varit just kvinna.

– Det här är en stor seger, nu ser vi det svart på vitt att en arbetsgivare inte kan begära vad som helst av en anställd, säger Jaana Pålsson som är första ombundsman på Handelsanställdas förbund i Sundsvall.

Arbetsrättsjuristen Pia Schöldström som företräder Change konstaterar att de inte nådde ända fram men att bedömningen ändå är rimlig.

– Vi kunde inte styrka att det var frivilligt att bära skylten. Men med de uppgifter som tagits fram är domen korrekt, säger Pia Schöldström.

Ska även betala rättegångskostnader

Efter ett och ett halvt år på Change slutade Evelina på företaget i juli 2011. Vilket är ett beslut som hon är väldigt glad över.

– Det var först när jag sa upp mig och började komma tillbaka till mig själv som jag förstod hur dåligt jag mådde när jag jobbade där, säger Evelina.

Change, som säljer damunderkläder, är ett danskt bolag med 140 butiker i världen. Det svenska dotterbolaget har 17 butiker. Företagets vd, Susann Haglund har tidigare pratat om namnskyltarna och hävdat att det var frivilligt för de anställda att bära sin bh-storlek på skylten.

Svensk Handel och Change of Scandinavia Sweden AB ska med hälften vardera ersätta Handelsanställdas förbund för rättegångskostnader på sammanlagt 375 824 kronor.