Snowden: ”Jag tänker inte gömma mig”

Edward Snowden: ”Jag tänker inte gömma mig, för jag vet att jag inte gjort något fel”

Amerikanska myndigheter spionerar på oss på nätet.

Nu träder Edward Snowden, 29, fram – han läckte informationen som avslöjade USA:s ”storebrorsprogram”.

– Jag vill inte leva i ett samhälle som tillåter sådant här, säger han.

Edward Snowden har varit teknisk assistent på underrättelseorganisationen CIA och de senaste fyra åren har han jobbat för National Security Agency (NSA).

29-åringen hade en lön på runt 1,3 miljoner kronor om året, hus på Hawaii där han bor med sin flickvän och en stabil karriär. Men han var villig förlora allt för att avslöja vad han lärt sig under åren vid spionmyndigheterna.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runt om i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han till den brittiska tidningen The Guardian.

Ett hot mot demokratin

Han är läckan som avslöjade hur amerikanska myndigheter övervakar vad vi gör på nätet. Nyheten om hur NSA:s ”storebrorsprogram” sprids nu över hela världen och beskrivs som en av de största underrättelseläckorna någonsin, skriver The Guardian.

Snowden kopierade de sista dokumenten för tre veckor sedan, sa till sin arbetsgivare att han skulle behandlas för epilepsi och reste sedan till Hongkong. Där har han sedan dess gömt sig på ett hotellrum.

– Jag lämnade bara hotellrummet tre gånger, säger Edward Snowden till The Guardian.

Gömde sig under tröja

På hotellrummet i Hongkong var han ändå orolig att någon skulle spionera på honom. Han placerade kuddar vid dörren för att förhindra att bli avlyssnad.

När han skulle slå in lösenordet på sin dator hade han en stor röd hoodtröja över både sig själv och datorn för att inga dolda kameror skulle kunna få med uppgifterna.

Dokumenten han gjort offentliga visar hur flera myndigheter samarbetar med totalt nio internetjättar, bland annat Google, Facebook, Apple, Microsoft, Skype och Yahoo. De har genom dem tillgång till människors hela liv på nätet.

– De vill få tillgång till varje konversation och all form av beteende, säger Edward Snowden till The Guardian.

Han menar att underrättelseprojektet utgör ett stort hot.

– Det som de håller på med utgör ett existentiellt hot mot demokratin.

”Kommer demonisera mig”

Underrättelseskandalen har briserat under ett känsligt läge för president Obama – mitt under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök i Kalifornien. Världsledarna har bland annat diskuterat de cyberattacker som påståtts ha genomförts – från båda sidor.

Om och i så fall hur de nya uppgifterna kan komma att påverka samtalen är inte känt i nuläget.

Vad som nu händer med Snowden är oklart. Men han tror inte att han någonsin kommer att återvända hem igen.

– Regeringen kommer demonisera mig, säger han till The Guardian.

Flytta till Island

På en lapp som han skickade med ursprungsdokumenten skrev han: ”Jag är medveten om att jag kommer få lida för det jag gör.”

Han tror att amerikanska myndigheter kommer att jaga honom och planerar nu att flytta till Island.

Trots att han valt att nu gå ut med sitt namn så vill han inte ha publicitet.

– Jag vill inte ha allmänhetens uppmärksamhet, för det ska inte handla om mig. Det ska handla om vad USA:s regering håller på med.

Han är rädd att hans familj ska drabbas av effekterna efter hans agerande.

– Det är vad som håller mig vaken om nätterna, säger Edward Snowden till The Guardian.

Kan få hjälp – av Wikileaks

Och om Snowden söker asyl på Island så kan han få hjälp – från Wikileaks.

– Han har läckt mycket viktig information och han är en mycket viktig whistleblower, säger Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson till Sveriges Radio.

Hon tycker att om Snowden söker asyl på Island så borde den beviljas.

– Jag och andra knutna till Wikileaks är villiga att hjälpa till på alla tänkbara sätt, säger Kristinn Hrafnsson till SR.

Publisert: