Nyheter

Samtliga i ”Dejtingligan” dömda till fängelse

Av: 

Louise Frilund

NYHETER

Drogade och rånade sina offer

Via dejtingsajter hittade de sina offer som de sedan drogade med livsfarligt preparat och rånade på allt av värde.

I dag dömdes den så kallade dejtingligan till långa fängelsestraff i Malmö tingsrätt.

Kvinnorna, 28 och 33, döms till sju års fängelse var. Männen, 36 och 58, får fängelse i sex och ett halvt år.

Mats drogades av dejtingligan.
Mats drogades av dejtingligan.

Alla fyra döms för rån, försök till rån och förberedelse till rån. Förutom fängelsestraffen utvisas de och förbjuds att återvända till Sverige under de närmaste 15 åren.

Kammaråklagare Mårten Alvinsson yrkade på längre fängelsestraff för de fyra. Han kan i dag inte säga om han ska överklaga eller inte.

– Men det är positivt att de blev dömda på samtliga gärningar. Sex till sju års fängelse för rån är ett mycket kännbart fängelsestraff, säger Mårten Alvinsson till Aftonbladet.

Stal allt av värde

De två kvinnorna stämde via populära dejtingsajter träff med flera män. Till sin hjälp hade de två män som ska ha haft uppgiften att skjutsa kvinnorna till och från sina offer. Enligt åtalet har ligan begått åtta grova rån under 2012, och ytterligare två planerade rån som avbröts av olika anledningar. Samtliga begicks i södra Sverige.

Dejtingligan ska ha lagt upp falska bilder och namnuppgifter på nätet och kontaktat män för att sedan bestämma träff i männens bostäder. Där ska kvinnorna ha blandat ner starka lugnande preparat i olika drycker som de serverade sina offer. Efter att de somnat ska kvinnorna ha stulit allt av värde och lämnat platsen.

I två fall avbröts rånförsöken då männen ska ha tackat nej till drycken de blivit bjuden på då de fattat misstanke. Polisen tog ligan på bar gärning, när de var på väg in i en mans bostad.

Drogades med livsfarligt preparat

I mars i år skrev Aftonbladet om Mats som föll offer för dejtingligan. Det var i december förra året som han fick besök av den då 26-årig kvinnan som han hade bestämt träff med. Men hon såg inte ut som på bilden, och med sig hade hon sin 32-åriga vännina.

Efter att ha blivit bjuden på kaffe tuppade Mats av. När han vaknade igen var han avklädd och hade bland annat blivit av med pengar och sina mobiltelefoner.

– Jag skulle vilja fråga dem hur de kunde göra så mot mig, sa Mats, som egentligen heter någonting annat, till Aftonbladet.

Ligan ska ha använt sig av läkemedel som endast får hanteras av särskilt utbildad sjukvårdspersonal. Ett av medlen får ges bara om det finns återupplivningsutrustning i närheten. De drogade männen lämnades till sitt öde av ligan, vissa sov i över 20 timmar.

Förutom fängelse och utvisning döms de fyra personerna till att betala sammanlagt nära 320 000 kronor i ersättning till sina offer.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: