– Så in i helvete klantigt

Leif GW Persson om missen med flyktbilen

Utredningen stod still och spåren höll på att kallna.

Då gjorde en av de misstänkta Södertäljerånarna det ödesdigra misstaget att själv ringa till polisen.

Tack vare det kunde han gripas i en omfattande ­polisinsats på köpcentret Heron City i södra Storstockholm.

– Det är så in i helvete klantigt, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

På grund av sina egna misstag och en länsöverskridande polisinsats kunde de misstänkta i det uppmärksammade guldbutiksrånet i Södertälje gripas ­rekordsnabbt.

Aftonbladet kan nu med hjälp av poliskällor avslöja hur utredarna kom dem på spåren.

Efter att rånarligan hade lyckats fly och övergivit sin bil på Kantarellstigen i Rönninge var polisens ­hetaste spår den då oidentifierade skjutne 26-åringen.

Hans fingeravtryck skickades på snabbanalys till Statens kriminaltekniska laboratorium, där de omedelbart fick träff.

Myndighetens grupper för Särskilda gänginsatser (SGI), Grov organiserad brottslighet (GOB), Nova-gruppen och ungdomsenheter jobbade tillsammans och kunde med hjälp av slagningar i det allmänna spaningsregistret, underrättelseinformation och gemensamma erfarenheter snabbt pussla ihop 26-åringens kontaktnät.

– Där ser de alla han umgås med och alla han brukar åka bil med, säger en poliskälla.

Systern greps

När pusslet var lagt gjordes ett tillslag mot den 19-årige misstänkte rånarens bostad. Hans syster greps och anhölls senare för medhjälp till grovt rån.

19-åringen själv anhölls i sin frånvaro. Men polisen saknade spår efter var han och den tredje rånaren ­befann sig.

– Det stod stilla länge. Vi hade inget att gå på, säger en polis som medverkade i insatsen.

Då begick en av de misstänkta rånarna ett misstag.

Genom chassinumret på den falskregistrerade Audi som rånarna lämnade på brottsplatsen hade polisen sett att den var registrerad på en 22-årig plåtslagare som hade tydliga kopplingar till de övriga i rånar­ligan. Hans telefon sattes därför under bevakning.

Anmälde stöld

Under kvällen ringde han själv till polisen för att anmäla sin bil stulen.

– Det är så in i helvete klantigt av honom, säger Leif GW Persson.

Samtalet spårades till köpcentret Heron City i södra Storstockholm, och en omfattande polisinsats påbörjades. Ett stort antal uniformerade poliser utrustade med spikmattor bevakade utsidan medan civilklädd polis rörde sig bland människor inne i köpcentret.

– När man såg ägarinfon så såg man med en gång vad det här var för en person. Hade det varit en vanlig Svensson hade man aldrig slagit till på det här sättet, säger en polis.

22-åringen kunde gripas odramatiskt och några timmar senare greps 19-åringen. På natten greps en 21-årig bekant till honom, misstänkt för skyddande av brottsling.

”Bara att gratulera”

Enligt Leif GW Persson är de snabba gripandena anmärkningsvärda:

– Jag har aldrig sett sådant polisarbete i verkligheten. Det är bara att gratulera. Det måste ju ha blivit en jävla uppryckning i spaningsarbetet som erfarenhetsmässigt brukar ta dagar.

I dag klockan nio inleds häktningsförhandlingen i Södertälje tingsrätt mot de tre män och två kvinnor som misstänks för inblandning i rånet.

Så kunde de gripas

1. Väckte mycket uppmärksamhet genom att parkera mitt framför ingången till köpcentret i Södertälje och gå in i grupp med rånarluvor och vapen. Vittnen fattade omedelbart misstankar och larmade polisen som snabbt var på plats.

2. Kastade fotanglar vid motorvägspåfarten vid Rönninge. Undersökningar pågår nu för att fastställa om det var samma typ av fotanglar som användes vid rånförsöket mot en värdetransport i centrala Stockholm dagen innan.

3. Valde en guldsmedsbutik ­alldeles intill ­Södertäljes ­polisstation.

4. Har enligt uppgift till Aftonbladet ­använt en bil som var registrerad på en av rånarna och som lätt kunde spåras av polisen eftersom chassinumret fanns kvar.

5. En rånare använde sin gamla mobil som polisen spårat för att ringa och stöldanmäla bilen.

Publisert: