Carina Bergfeldt vann Stora journalistpriset

Foto: Gustav Mårtensson
Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt tilldelades i kväll Stora Journalistpriset 2012 i kategorin Årets berättare.
NYHETER

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt tilldelades i kväll Stora journalistpriset 2012 i kategorin Årets berättare.

–Jag är jätterörd och glad, säger Carina.

Foto: Gustav Mårtensson
Carina Bergfeldt strax efter att hon mottagit priset.

Carina Bergfeldt, 32, fick i kväll Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.

– Det känns fantastiskt omtumlande. Jag är jätterörd och glad, säger hon.

Hon nominerades för reportaget "Dagen vi aldrig glömmer - Massakern på Utøya". Det är en 16 sidor lång berättelse som Carina skrev efter att ha rest genom Norge och träffat de som överlevde terrordådet på Utøya. I reportaget återger hon deras upplevelser från den 22 juli och vad som hände sedan.

– Det är superhedrande att det träffade juryns hjärtan, i och med att det träffade mitt, säger Carina Bergfeldt.

"Berättelse som griper tag"

"Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig berättelse som griper tag och vägrar släppa", skrev juryn i sin motivering.

Carina har inte bara skrivit det långa reportaget. Hon har från den 22 juli fram till domen föll ett drygt år senare skrivit om det som hände på Utøya. I tre månaders tid direktrapporterade hon tillsammans med kollegan Linda Hjertén inifrån rättssalen i Oslo.

– Hon har inte bara gjort ett helt magiskt bra reportage i klassiskt mening. Hon har också förnyat berättandet genom sin realtidsbevakning på ett sätt som trollband mig och hundratusentals läsare Det är helt fantastiskt rolig, ett väldigt välförtjänt till en fantastisk journalist, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

”Det svåraste var gränsen”

På Operaterassens scen i Stockholm berättade Carina Bergfeldt för kvällens konferencier Robert Aschberg om vad som var svårast.

– Det svåraste var själva gränsen. När vi satt i tingsalen så ville vi berätta. Men den här gränsen när det blir rapportering och när det blir för mycket. Det var svåraste att veta, säger Carina Bergfeldt till Aschberg.

På Breivik har hon inte tänkt alls den senaste tiden.

– Jag såg en bild på gärningsmannen för en tid sedan och kom då att tänka på att jag inte ägnat honom en tanke, men jag tänker på offren varje dag.