GW: Helt makalöst

Professorn rasar mot polisens slarv

Missing People har ännu en gång lyckats med det som polisen misslyckats med.

Nu rasar Leif GW ­Persson mot polisslarvet.

– Helt makalöst. Man undrar vad fan de håller på med, säger han.

kritisk Leif GW Persson är mycket kritisk till polisens sökinsats efter den försvunne 41-åringen. ”Vi har kurser i sådant här och ska inte behöva allmänhetens hjälp”, säger han.
kritisk Leif GW Persson är mycket kritisk till polisens sökinsats efter den försvunne 41-åringen. ”Vi har kurser i sådant här och ska inte behöva allmänhetens hjälp”, säger han.

Frivilligorganisationen Missing People har sedan januari i år genomfört runt 50 skallgångar.

I söndags bestämde de sig för att inleda en massiv sök­insats efter att anhöriga till den försvunne 41-åringen kontaktat organisationen.

Efter tre timmar hittade de mannen – i hans bil, parkerad utanför arbetsplatsen där han senast sågs.

– Vi fick veta att polisen redan varit där och kollat. Men eftersom det var en ­logisk startpunkt på sökandet gick vi dit ändå, säger Jerri Kangasniemi på Missing People.

Efter att ha sett spår av vätska inne i kupén – som senare visade sig vara blod – larmades polisen.

När patrullen öppnade bagageluckan hittades 41-åringen död.

”Inte guds gåva”

Den pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson är mycket kritisk mot polisens ”så kallade sök­insats”.

– De här kanske inte var guds gåva till kåren. Ibland lägger man inte ner så stor möda när folk anmäls ­försvunna, men så här får det bara inte gå till, säger han.

De självklara standard­åtgärderna när polisen letar efter en försvunnen är att kolla ställen som bostad, sommarstuga, arbetsplats och bil, säger GW:

– Det verkar ju logiskt att undersöka bilen noga. Det är ju precis sådant här som står i våra arbetsinstruktioner.

”Borde anställa dem”

I april hittade Missing ­People försvunna Marina Johanssons kropp i ett ­naturreservat utanför Spekeröd – efter att polisen ­letat i två år.

Leif GW Persson ute­sluter inte att det kan bli vanligare att frivilligorganisationer fortsätter att göra det polisen borde kunna ­lösa själva.

– Vi har kurser i sådant här och ska inte behöva allmänhetens hjälp på det här viset. Men det verkar ju ­ganska uppenbart att vi ­inte klarar det. Vi kanske skulle anställa Missing People hos polisen, säger han.

Publisert: