Naimakka-Åke: Så här klarar ni kylan

Foto: BJÖRN LINDAHL
Åke Siikavuopio i Naimakka tipsar sörlänningarna hur man klarar kylan på bästa sätt.

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Naimakka är vanligtvis ett av landets värsta köldhål – i dag är det en av Sveriges mildaste platser.

Nu tipsar byns ende invånare sörlänningarna om hur man klarar sig i kylan.

– Ät ordentligt, säger Åke Siikavuopio, 75.

Amanda Schulman.

Den kallaste temperaturen Åke Siikavuopio upplevt är -48 grader. Men han vet hur man klarar kyla – inte ens de många minusgraderna hindrade honom från att vara ute.

– Nog kan man vara ute, men då måste man klä på sig. Och det går inte att stå i ro, man får röra på sig, säger han.

”Ska vara täckkläder”

Åke Siikavuopio är ensam invånare i vad som har kallats Sveriges värsta köldhål. I dag är det annorlunda när Sverigevädret är upp och ner och landets varmaste temperaturer uppmätts i norra Lapplandsfjällen.

Nu tipsar Åke Siikavuopio sörlänningarna om hur man klarar sig i kylan, även om han inte är överdrivet imponerad av Stockholms omkring 15 minusgrader.

– Det ska vara täckkläder. Det är det enda som gäller när det är kallt. Och man ska äta ordentligt, man klarar sig bättre då.

– Man ska inte dricka allt för mycket brännvin heller, skrattar Åke Siikavuopio och syftar på att ett för stort intag av alkohol kan leda till att man somnar utomhus. Något som kan vara livsfarligt i sträng kyla.

Uppmanas att njuta

Aftonbladet ringde upp Stockholmarna Amanda Schulman, 32, och Ulf Adelsohn, 71, för att kolla om de hade några tips till Åke Siikavuopio att kontra med.

Medieprofilen Amanda Schulman tycker att Åke Siikavuopio ska passa på att njuta i mildvädret.

– Har de sol så är det ju fantastiskt. Då kan han leta upp en vindskyddad plats, sitta med ansiktet mot solen och låtsas att han är på en strand.

Hur han bör klä sig när det är varmare än normalt?

– Han får väl ta av sig ett lager, säger Amanda Schulman.

Före detta landshövdingen i Stockholms län, Ulf Adelsohn tycker att boende i Lapplandsfjällen ska lägga skidorna på hyllan i dag.

– Det är så svårt att åka om det är sådant väder. Jag tycker de ska satsa på att ta en lång promenad och njuta lite. Man ska inte ta på sig allt för mycket, det blir varmt när man rör på sig, säger han.

– Sedan kan man ta en varm dusch, en kopp kaffe och en bulle. Det är man värd då.