Nyheter

ÖB granskas för brott mot rikets säkerhet

Av: 

Joachim Kerpner

Josefin Sköld

Olof Svensson

NYHETER

Överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet.

Anledningen är hans uttalande om att Sverige bara skulle kunna försvara sig i en vecka vid ett angrepp.

– Jag har tagit upp frågan med Säpo, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand till Dagens Nyheter.

Under nyårshelgen fick ÖB frågan i Svenska Dagbladet om hur Sverige skulle kunna försvara sig vid ett angrepp. Han svarade att vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål en vecka på egen hand och refererade till scenarier som Försvarsmakten prövat i hemliga spel.

"Främmande makt kan ha stor nytta av uppgifterna"

Uttalandet har fått Tomas Lindstrand, chef för åklagarkammaren för säkerhetsmål att höja på ögonbrynen.

– Om man talar om ett lands försvarsberedskap så är det naturligtvis en väldigt känslig uppgift. Sedan är frågan om hur väl känd uppgiften är och hur preciserad den är. Men det är klart att en främmande makt, som har intressen gentemot Sverige som inte är helt igenom positiva, har en väldigt stor nytta av en sådan uppgift. Särskilt om det är landets överbefälhavare som framför den, säger han till Dagens Nyheter.

ÖB nekar till sekretessbrott

Tomas Lindstrand vill nu granska om uppgifterna varit till men för rikets försvar eller säkerhet. Han betonar däremot att han inte har tillräckligt underlag för en sådan bedömning utan väntar på en "återkoppling" från människor som är mer insatta.

Om översynen skulle resultera i en förundersökning blir det ett fall för Justitiekanslern.

– Jag kan inte inleda en förundersökning eftersom det är på tryckfrihetens område. Vad jag skulle kunna göra är att fästa JK:s uppmärksamhet på det här, säger han till tidningen.

Sverker Göranson anser däremot inte att han brutit mot sekretessen. I en tidigare intervju med Dagens Nyheter menar han att den bedömning han gjort om försvaret kan vem som helst med militära kunskaper göra utifrån öppna källor.

Under fredagsförmiddagen backar Lindstrand en aning och undserstryker i en intervju med TT att ärendet är långt ifrån en eventuell brottsutredning.

– Jag hörde den här uppgiften och tänkte: "Kan man säga så här, är inte det här en försvarshemlighet?" Jag har inget svar på det, men min grundinställning är man förmodligen kan det. Det är ju ÖB som säger det, han borde ju veta, säger Lindstrand.

Säpo är tystlåtna om deras inblandning i granskningen av ÖB:

- Jag kan bekräfta att det pågår samtal mellan Säpo och chefsåklagaren, men vad som sägs där kommunicerar vi inte i medierna, säger Sirpa Franzén på Säpo.

Överbefälhavaren är just nu sjukskriven i två veckor. Det har spekulerats i att den plötsliga sjukskrivningen hänger samman med att han utsatts för press från regeringen efter sitt uttalande om Sveriges försvarsförmåga:

- Det har ingen som helst grund. Han är arbetsutmattad efter en hård höst där kroppen inte riktigt hängt med. Så vitt jag vet styr inte regeringen över ÖB:s hälsa, säger Erik Lagersten, informationsdirektör vid Försvarsmakten.

Enligt Lagersten var ÖB "risig" under Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Göranson trodde då att han hade drabbats av vinterkräksjuka. Men när han uppsökte läkare konstaterades arbetsutmattning och ÖB sjukskrevs.

Sverker Göranson är åter i tjänst den 4 februari.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter