Nyheter

Advokatens vädjan till Tuula: Hör av dig

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

Nu häktas kvinnan i sin frånvaro

GÄVLE. Tuula Lavikkala, 52, som misstänks ha förskingrat tiotals miljoner från Gävle kommun häktades i går i sin frånvaro.

Nu vädjar hennes försvarare Gustaf Andersson att hon ska ge sig till känna.

– Det kan ju finnas andra förklaringar till att 20 miljoner har försvunnit, säger han.

”Lämnade lägenheten 12 november” Tuula Lavikkala har jobbat som skol­administratör i kommunal tjänst i över 20 år. Vid hennes försvinnande var lägenhetsdörren olåst och på köksbordet låg hennes plånbok, mobiltelefon och lägenhetsnycklar.
”Lämnade lägenheten 12 november” Tuula Lavikkala har jobbat som skol­administratör i kommunal tjänst i över 20 år. Vid hennes försvinnande var lägenhetsdörren olåst och på köksbordet låg hennes plånbok, mobiltelefon och lägenhetsnycklar.

I går häktades Tuula ­Lavikkala i sin frånvaro av Gävle tingsrätt. Mellan den 1 april 2006 och 12 november 2012 misstänks hon ha förskingrat mångmiljonbelopp från sin arbetsgivare Gävle kommun.

Det som från början var två miljoner är nu 20, enligt utredarna. Och beloppet kan stiga ytterligare. Enligt Aftonbladets källa är det i själva verket uppe i 22 miljoner.

’Missbrukat förtroende’

Under Tuula Lavikkalas sista tio månader i tjänst försvann 8,5 miljoner.

– Hon har missbrukat sitt förtroende att sköta ekonomiska angelägenheter åt sin arbetsgivare Gävle kommun, som har lidit skada motsvarande 20 miljoner kronor, sa vice chefsåklagare Ulf Back i sin häktningsframställan.

Grov trolöshet

Han yrkade att hon skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Bland annat på grund av flyktfara. Något tingsrätten anammade och som innebär att hon nu är ­internationellt efterlyst.

Tuula Lavikkalas utsedde försvarare, advokat Gustaf Andersson, bestred både häktningen och brottmisstankarna mot sin klient – som han aldrig har träffat.

– Nej, men jag hoppas innerligt att hon hör av sig. Det är jätteviktigt. Det kan finnas många förklaringar till vart pengarna har tagit vägen. Och det är inte alls säkert att det är hon som har tillgodogjort sig miljonerna, säger han.

Hennes egendom tas

Under häktningsförhandlingen begärde åklagare Ulf Back kvarstad på Tuula ­Lavikkalas tillgångar. Det innebär att egendom tas som ­säkerhet för en skuld i avvaktan på dom.

Enligt polisen är 52-åringens tillgångar – två bilar och en insatslägenhet värderad till strax under en miljon – dock inte i närheten av de 20 miljonerna.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert: