Kronprinsessan Victoria

10 år sen Kronprinsessan Victoria & Daniel Westling förlovade sig

Av: 

Jenny Alexandersson

NYHETER

För tio år sedan föll prins Daniel ned på knä i en vinterskrudad Drottningholmspark och frågade Sveriges framtida drottning om hon ville bli hans fru.

Kronprinsessan Victoria svarade ”ja ja ja jaaa!”

Förlovningsdagen i dag den 24 februari firas med en privat familjemiddag.

Snön låg som ett dämpande täcke över träden, slottet och naturen runt omkring dem. Solen fick snökristallerna att gnistra och kylan gjorde att Victorias och Daniels andedräkter förvandlades till vit rök.

Daniel föll ned på knä framför Victoria.

– Det var en fantastisk stämning och jag var lite nervös förstås. Jag hoppades på ett ja, men jag var inte helt säker, har Daniel berättat.

Den kungliga förlovningen kom inte som någon överraskning för Victoria. De hade pratat om sin framtid många gånger. Men att det skulle ske just den här krispigt kalla vinterdagen i Drottningholmsparken hade hon ingen aning om.

– Jag sa ja ja ja jaa!

I år är det tio år sedan prins Daniel och kronprinsessan Victoria berättade offentligt att de förlovat sig. Men deras kärlekshistoria är mycket längre än så.

Blev hennes PT

De träffades på det exklusiva gymmet Master Training 2001 där Daniel var delägare och personlig tränare, PT. Victoria hade kommit hem efter flera års vistelse i USA där hon pluggat på universitetet Yale och fått hjälp med sina ätstörningar.

Träningen hade blivit viktig för henne i USA och hon ville fortsätta träna hemma i Sverige. Det var prinsessan Madeleine och Victorias bästa vän Caroline Nilsson som tipsade om Master Training.

– Caroline sa att det var ett litet ställe, väldigt lugnt. Inga konstigheter. Där kunde man vara sig själv och privat. Okej, tänkte jag, jag går väl dit och provar. Jag älskar att träna, berättar Victoria i boken ”Victoria - drottning med tiden” av Herman Lindqvist.

Daniel blev hennes PT. De blev vänner, sedan förälskade. Victoria var den som ville träffas utanför gymmet.

– Jag kände en väldig trygghet med honom från första stund. Vi lärde känna varandra under ett år. Jag tyckte om honom. Han stod med bägge fötterna på jorden. Han var full av energi. Målmedveten. Driven. Stort hjärta. Ärlig. Okonstlad och med en märklig humor som jag lärde mig att tycka om, har hon berättat.
De lyckades hålla relationen hemlig i över ett halvår för vännerna. Men över en natt avslöjades förhållandet och Daniel blev ”Daniel Westling från Ockelbo” med hela svenska folket.

Kallade till sig Reinfeldt

I sju år fick de vänta på sin förlovning. Som framtida drottning av Sverige var Victoria i en väldigt speciell situation. Hennes pappa och även regeringen skulle godkänna hennes livspartner. Både Daniel och Victoria visste att den dag som förlovningen blev offentlig – den dagen skulle Daniels liv förändras för alltid.
Daniel behövde tid för att vänja sig vid det offentliga livet. Dessutom ville han fullfölja sin dröm om att skapa en framgångsrik gymkedja.

Kungen och drottningen ville också försäkra sig om att Daniel skulle klara av – och trivas – med livet i offentligheten.

Kvällen den 22 februari 2009, en söndag, vräkte snön ner över Stockholm. Två ljuspunkter skar genom vintermörkret vid Drottningholms slott och en bil rullade upp mot vaktkuren. Dåvarande statsminister Reinfeldt klev ur tillsammans med sina livvakter.

Kungen hade meddelat att han hade något som han önskade tala med statsministern om: förlovningen mellan Daniel Westling och Sveriges blivande drottning.

– Det var ju det enklaste beslut vi fattade under hela regeringstiden förmodligen, sa Reinfeldt senare i en dokumentär om Victoria.

Mötte pressen

För första gången i den svenska monarkins tusenåriga historia förlovade sig en blivande drottning med en man av folket. Victoria är dessutom Sveriges allra första kvinnliga tronarvinge i modern tid.

Någon minut efter fem den 24 februari 2009 mötte kronprinsessan och den blivande prinsen reportrar och fotografer i Blå salongen i prinsessan Sibyllas våning.

Victoria och Daniel satte sig ner i gråmönstrad soffa under ett porträtt av Victorias anfader Karl XIV Johan som strängt tittade ner på dem från sin guldram.

– Jag är genomlycklig! konstaterade Victoria.


 • Åkte till Lilian
  Efter mötet med pressen efter att förlovningen blivit officiell åkte Victoria och Daniel till Sophiahemmet på Östermalm i Stockholm. De ville hälsa på Victorias älskade ”auntie Lilian”. Hon skadade höften i ett fall i sitt hem Villa Solbacken ett par veckor före förlovningen. Lilian betydde mycket för Victoria, hon stöttade hela tiden kronprinsessan i hennes kärlek till Daniel.
  För att visa sin kärlek och uppskattning till Lilian bar Victoria en brosch på sitt vänstra bröst under pressmötet. Den hade hon fått i gåva av prins Bertil och Lilian för många år sedan.
 • Briljantslipad diamant
  Victorias förlovningsring är i vitguld, eller platina, och har en stor briljantslipad diamant. Den liknar drottning Silvias förlovningsring som hon fick av kungen 1976. Den ringen kom från kungens mamma prinsessan Sibylla och vandrade sedan vidare till nästa generation. Men Victorias ring är inte arvegods, den har Daniel själv valt ut och betalat.
  – Det är en ring som betyder oerhört mycket för mig, sa Victoria.
 • Gifte sig 2010
  Victoria och Daniel gifte sig i Storkyrkan den 19 juni 2010.
  Den 23 februari 2012 föddes prinsessan Estelle.
  Den 2 mars 2016 föddes prins Oscar.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tummen upp för läsfest om kungligt och kändisar

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel

Ockelbo