49 inför rätta för Farkhundas död

1 av 4 | Foto: REUTERS
Sörjande följer Farkhunda till sista vilan.

avJon Demred

NYHETER

I mars slogs Farkhunda ihjäl och brändes av en mobb i Kabul.

I dag inleddes rättegången mot förövarna.

Totalt står 49 personer inför rätta – 19 av dem är polismän.

Det var den 19 mars som Farkhunda, en 27-årig kvinna, brutalt mördades i Afghanistans huvudstad Kabul. Hon misshandlades, blev överkörd av en bil och brändes innan hon kastades i en flod. Allt fångades på film, som snabbt spreds på sociala medier.

I dag inleddes rättegången mot förövarna. Det afghanska folket kunde följa rättegången i direktsänd tv. 49 personer står inför rätta, av dem är 19 poliser. Anklagelserna mot förövarna innefattar överfall, mord och uppvigling, enligt AP.

Poliserna åtalas främst för att de inte försökte förhindra våldet men några av dem är även misstänkta för att ha deltagit lynchningen.

Kraftiga protester

Mordet väckte starka känslor i Afghanistan. Attacken sågs av många som en symbol för den systematiska diskrimineringen mot kvinnor i landet. Vid Farkhundas begravning protesterade tusentals personer mot våld och diskriminering av kvinnor. Trots att kvinnor enligt lag ska behandlas på samma villkor som män så är deras situation i landet oerhörd svår. Våld mot kvinnor leder till exempel sällan till något straff.

Misstänktes ha bränt koranen

Farkhunda blev brutalt mördad för att hon misstänktes ha bränt ett exemplar av Koranen. Vissa religiösa ledare i landet ansåg att mordet hade varit rättfärdigat om Farkhunda faktiskt hade förstört Islams heliga skrift. Men anklagelserna mot Farkhunda var falska. Trots det hade folksamlingen i Kabul tagit lagen i sina egna händer. Afghanistans president Ashraf Ghani fördömde dådet och kallade det ”avskyvärt”.

– Ingen har rätt att göra sig själv till domare och använda våld för att straffa andra på förnedrande sätt, sa han enligt Al-Jazeera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul