Löfvens jobbsatsning på första maj

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill se samling med fokus på unga som står utanför

1 av 3

SUNDSVALL. Stefan Löfven (S) slår nu ett slag för en nationell samling för de knappa 90 000 unga som står utan både jobb och utbildning.

– Vi måste ge varenda ung människa en bra start i livet, vi ska inte lämna dem i sticket, säger statsministern.

I förstamaj-talet i Sundsvall passade han också på att känga till Alliansens företrädare rejält.

I dag är det 125 år sedan arbetarrörelsen inledde sina demonstrationer på gator och torg.

Stefan Löfven gjorde premiär som förstamaj-talande statsminister i Sundsvall. Som S-ledare har han talat i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Därmed blev Löfven den första statsminister som talat i Sundsvall på förstamaj.

40 procents arbetslöshet

För Socialdemokraterna är årets paroll kunskap, frihet, framtid, med fokus på skolan. Men Stefan Löfven har valt att fokusera till största delarna på sin favoritfråga - jobben.

Den nyhet som statsministern hade med sig till Sundsvall handlade om de unga som varken har jobb eller går i skolan.

– Deras arbetslöshet är runt 40 procent, säger Löfven.

Det handlar om totalt 86 500 ungdomar mellan 15 och 24 år, enligt statsministern. Han framhöll att kunskapen om gruppen är allt för dålig, men också att det görs för lite från samhället för att nå dem.

Bland dessa kan finnas både unga som är ute och reser, kriminella och så kallade hemmasittare som bor hemma hos föräldrarna men varken jobbar eller pluggar.

– 60-70 procent av dessa unga som varken jobbar eller studerar riskerar att återfinnas i samma situation nästa år. Därför är det oerhört angeläget att vi gör något åt detta, säger Löfven.

Nu vill han se en nationell samling om ungdomarna. Det ska ske genom ökade insatser för att få större kunskap om målgruppen, bland annat ska man studera de kommunala arbetsmarknadsinsatser som finns och vilka som ger effekt. Löfven vill också se insatser riktade direkt till denna grupp, så som förebyggande och uppsökande arbete. Dessutom ska inrättas en nationell samordnare för ökad samverkan. Vem den personen blir är dock ännu inte bestämt.

– Samordnaren bör systematiskt samla in och sprida kunskap om insatser, säger Löfven och slår fast:

– Vi måste ge varenda ung människa en bra start i livet.

Kritiserade Alliansen

Statsministern talade under presskonferensen inför talet om den förra borgerliga regeringens arbete för att få unga i jobb, de sänkta arbetsgivaravgifterna. Han dömde ut åtgärden.

– Ren idioti, säger han och framhöll att satsningen varit både dyr och dålig.

Han pratade också om den egna regeringen arbete med en 90-dagarsgaranti för unga, som enligt statsministern ska införas successivt under mandatperioden. Dessutom utbildningskontrakt och traineejobb.

I talet på Stora torget fortsatte Stefan Löfven med sina påhopp på Alliansen. Förre utbildningsministern Jan Björklund var en av dem som fick sig en känga av statsministern:

– I åtta år har svensk skola styrts av en majors personliga åsikter, och efter en enda ekonomisk princip. De stora summorna till skattesänkningar, småsmulorna till Sveriges skolbarn.

Förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson kallade han för "utförsäkringsministern" och Anna Kinberg Batra menade Löfven hann vara moderatledare "i en kvart" innan hon presenterade sin första skattesänkning.

Alliansen slår tillbaka

Från Allianshåll var man snabbt ute och kritiserade talet och dess innehåll. Elisabeth Svantesson, Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, menar att Löfven saknar politik för jobben. Hon dömer ut hans förslag om en nationell samling med särskild samordnare som en gammal idé.

– Alliansen gjorde en exakt likadan kartläggning redan 2013. Nu ska Löfven starta om arbetet och under tiden gör han det dyrare för unga att få sitt första jobb. Snacka om att tänka fel, säger hon.

Publicerad: