Paulsen lämnar politiken

Reporter: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON
Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen, 75, kommer att lämna politiken – och återgå till att vara författare.

Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen, 75, lämnar politiken – och återgår till att vara författare.

Orsaken är en rad sjukdomar som tynger henne.

– Felet, mina vänner, är en gammal kropp. Det är lite svårt att bo i den, säger hon.

Marit Paulsen berättade själv om sitt beslut från scenen på det Liberala Riksårsmötet i Västerås.

Avhoppet beror på att hon har en rad olika sjukdomar som tynger henne i dag. Bland annat diabetes och högt blodtryck och hon är också helt beroende av kryckor för att ta sig fram.

– När man får påtagligt förmaksflimmer varje natt till måndagen, när arbetsveckan börjar, då upptäcker man att det inte funkar, säger hon.

Jobbat - i 66 år

När hon lämnar är ännu inte helt klart, troligen blir det först närmare årsskiftet. Först vill hon fullfölja de stora frågor hon nu arbetar med och som rör djurhälsa och lagen om veterinärmedicin.

EU-parlamentarikern berättade på scenen att hon har varit aktiv och i arbete i olika former sedan hon var nio år gammal.

– 66 år är en lång tid, kanske en orimligt lång tid, säger hon.

Marit Paulsen planerar nu att flytta hem till Malung halvårsvis. Där ska hon skriva en bok om miljö där hon ska försöka binda ihop alla de olika delar hon arbetat med. Den kommer hon också att se som sitt "testamente" till partiet, en möjlighet till en ny miljöpolitik, menar Paulsen.

Andra halvan av året planerar hon att bo i husvagn i Europas varmare delar. Först i spanska Alicante.

Gick från S till FP

Marit Paulsen har länge varit en av Folkpartiets allra mest populära politiker och röstmagneter. Hon är sedan lång tid tillbaka engagerad i frågor som rör jordbruk, livsmedel och djurskydd.

1994 kampanjade hon för ett ja till EU, men då som socialdemokrat. Fyra år senare lämnade hon partiet och ställde upp för FP i valet till EU-parlamentet 1999. Hon valdes in och satt som parlamentariker fram till 2004. Fem år senare gjorde hon comeback igen och valdes in på nytt.

I den senaste EU-valrörelsen, i maj 2014, gick hon fram med kampanjen "Rätt tant för jobbet". Redan fanns varningstecken som talade om att hon kanske inte skulle klara en period till på grund av sina sjukdomar.

Efter sitt besked fick Marit Paulsen genomföra intervju efter intervju. Trött satte hon sig till sist på en bänk – och lutade huvudet mot makens axel.

Kvällens festmiddag på riksårsmötet planerade paret att skolka ifrån.

– Jag tror jag går och lägger mig i stället, säger Paulsen med en hemlighetsfull viskning.

Fotnot: Marit Paulsen kommer i Bryssel att efterträdas av den förre statssekreteraren Jasenko Selimovic, 47.

Publicerad: